Într-o acțiune de amploare desfășurată astăzi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, împreună cu Direcția Generală Anticorupție (DGA) și cu sprijinul mai multor servicii județene anticorupție, au pus în executare 20 de mandate de percheziție în București și în 11 județe ale țării, inclusiv în Brașov. Acțiunea vizează un dosar complex de corupție în mediul universitar, implicând infracțiuni de luare de mită, dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență.
„La data de 04 iulie 2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupție Serviciul Judeţean Anticorupție Braşov şi cu sprijinul Serviciilor Judeţene Anticorupție Alba, Buzău, Dâmbovița, Constanța, Covasna, Harghita, Prahova, Galați, Vrancea şi Structura centrală au pus în executare 20 de mandate de percheziție domiciliară/vehicule/corporale, la locații de pe raza municipiului Bucureşti şi a 11 județe (Alba, Braşov, Buzău, Dâmbovița, Constanța, Covasna, Harghita, Prahova, Galați, Vrancea şi Giurgiu) într-un dosar privind săvârşirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență.
În fapt, în perioada 2023-2024, mai multe persoane – suspecți în cauză care au avut sau au şi în prezent calitatea de student la o universitate privată din municipiul Braşov, au remis, direct sau indirect, unui profesor din cadrul universității diverse sume de bani şi bunuri cu scopul facilitării promovării examenelor din cursul anului de studiu sau a examenului de licență.
În cauză se beneficiază de sprijin din partea Brigăzii Operațiuni Speciale Braşov, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov şi al Inspectoratului de Poliție Judeţean Braşov.
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a
probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăţie.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, se arată în comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov.