Acasă Social Sticlele, PET-urile sau dozele de aluminiu aruncate de locuitorii din județul Brașov...

Sticlele, PET-urile sau dozele de aluminiu aruncate de locuitorii din județul Brașov au devenit o resursă

0

Sticlele, PET-urile sau dozele de aluminiu aruncate de locuitorii din județul Brașov au devenit o resursă, aceste deșeuri fiind valorificate anul trecut de Asociația de Dezvoltate Intercomunitară „ISO Mediu” Brașov (ADI ISO Mediu), din care fac parte toate primăriile din județ.

Până nu demult aceste deșeuri erau generatoare de costuri. Acum, susține președintere Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu, „prin valorificarea lor se obțin venituri, care se întorc la comunitățile locale. În loc să plătească taxe de depozitare pentru PET-uri, doze de aluminiu sau sticle, primăriile încasează bani”.

Mai exact, potrivit informațiilor președintelui ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu, în lunile noiembrie și decembrie a anului 2023, la nivelul județului Brașov în baza delegărilor făcute de ADI ISO Mediu au fost reciclate peste 400 tone de recipiente, respectiv PET-uri sau sticlă. Toate aceste deșeuri au fost valorificate prin organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP), devenit astfel surse de venituri.
Altfel, spus, așa cum au precizat de mai multe ori reprezentanții ADI ISO Mediu Brașov, s-a ajuns la situația ca deșeurile reciclabile să devină o resursă, nu o „povară”. Reamintim că ADI ISO Mediu Brașov a fost delegată să semneze contracte pentru sortarea deșeurilor reciclabile.