Acasă Actualitate Stadiul lucrărilor de reabilitare a fostei bănci săsești (FOTO)

Stadiul lucrărilor de reabilitare a fostei bănci săsești (FOTO)

0

Miercuri, 22 iunie, primarul Allen Coliban a verificat stadiul lucrărilor de reabilitare a fostei Bănci Săsești de pe strada Republicii, colț cu M. Weiss (fostul sediu Bancorex) și a avut o discuție cu reprezentanții constructorului cu privire la finalizarea acestor lucrări.

Această clădire este unul dintre monumentele importante ale Brașovului, atât prin arhitectură, (una dintre puținele construcții „Jugendstil“ din Brașov, după planurile arhitectului Albert Schuller, care a proiectat și Hotelul „Coroana“), cât și prin imaginea pe care o redă despre Brașovul sfârșitului de secol XIX – începutului de secol XX, fiind construită în 1906.

„Astăzi am verificat stadiul lucrărilor la șantierul fostei bănci săsești, monument de importanță națională aflat la intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss. Un monument pe care municipalitatea îl are în administrare începând din 2011 și la care lucrările de reabilitare au început în 2019. A fost un proces complex de restaurare și de renovare a acestei clădiri, care se află acum aproape de final, stadiul lucrărilor fiind la aproximativ 98 – 99%. Am primit garanții din partea constructorului că în luna iulie se va închide șantierul și vom primi clădirea, astfel încât să putem să redăm comunității acest monument important pentru cultura și pentru identitatea Brașovului“, a declarat primarul Allen Coliban.

Lucrările de reabilitare au început în ianuarie 2019 și ar fi trebuit finalizate în ianuarie 2021. Din cauza complexității lucrărilor, dar și a modificărilor proiectului pe care municipalitatea a trebuit să le facă pe parcursul derulării acestora (de exemplu toate ferestrele au acum două rânduri de geamuri),  dar și a unor blocaje în realizarea lucrărilor (unul dintre vecini a blocat, timp de luni de zile,  accesul echipelor de muncitori în curtea interioară), termenul a fost prelungit.

Lucrări executate până în data de 22.06.2022:

 • finisajele interioare la mansardă, etajele 1 și 2 sunt executate în proporție de 98%;
 • finisajele interioare la parter sunt executate în proporție de 90 %. Mai sunt de montat tâmplăriile exterioare la ferestrele dinspre str. Republicii, montare care a început astăzi și se va finaliza în următoarele 10 zile;
 • placarea cu piatra naturală (marmură), a casei scării principale este în curs de executare, se va finaliza până la sfârșitul acestei săptămâni;
 • fațadele exterioare de pe str. Michael Weiss și Republicii sunt executate în proporție de 95%;  se efectuează remedieri, după care urmează demontarea schelei.
 • Lucrări ce urmează a fi executate:
 • se va monta mâna curentă la terasă, ce presupune montarea baluștrilor și turnarea efectivă a suportului pentru mână.
 • au început lucrările de șlefuire și recondiționare a marmurei din zona sălii principale de la parter;
 • se va recondiționa marmura existentă la intrarea principală de pe fațada de pe str. Republicii (conform raportului emis de către expertul în piatră naturală);
 • translatarea structurii metalice pentru poziționarea unităților exterioare de climatizare;
 • restul de executat a tencuielii la fațada secundară (în curtea vecinului).

,,Lucrările pe care le-am executat  au fost cele de structură la început, apoi au urmat evacuări și finisaje. Acum suntem undeva la 98% din totalul lucrărilor. Au mai rămas de făcut mici corecții la fațadă, de dat schela jos și, la interior, de verificat HVAC-urile (instalația de aer condiționat, n.n.) pentru a fi pornită climatizarea. În luna viitoare, în luna iulie, va fi totul gata, se va putea preda”, a declarat Ion Perțea, inginer constructor, șef de șantier.

Această clădire este una reprezentativă pentru Brașov, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice de importanță națională. Imobilul a fost construit în 1906, după planurile arhitectului Albert Schuller (care a proiectat și Hotelul „Coroana”). Inițial, în această clădire a funcționat Banca Națională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naționalizat și preluat de Societatea Națională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanțe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex, instituție financiară care a dispărut la sfârșitul anilor 90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate și administrare de către municipalitate.

Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atât din strada Republicii, cât și din strada M. Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este: subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt.

Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele 1 și 2 spații de locuit.

S-au păstrat concepția constructivă inițială, distribuția interioară a spațiilor și elementele semnificative din punct de vedere istoric ale clădirii. De asemenea, a fost păstrată decorația fațadelor, caracteristică stilului 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.

Detalii contract:

 • “Reabilitare și refuncționalizare imobil str. M. Weiss nr.22”
 • Constructor: S.C. Romconstruct Group SRL Ploiești
 • Valoare contract: 17.074.885,08 lei cu TVA Finanțare: buget local.
Articolul precedentȘase proiecte de mediu au obținut finanțare de la Primăria Brașov. Ce schimbări presupun acestea?
Articolul următorSpitalele din Regiunea Centru se pot înscrie în reţele de screening pentru cancerul de col uterin