Acasă Local Situația adăposturilor de protecție civilă din județul Brașov

Situația adăposturilor de protecție civilă din județul Brașov

0

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat astăzi, alături de subprefectul Ambrus Izabella Agnes și de inspectorul-șef  al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, col. Lucian Marciu, ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Ședința a avut pe ordinea de zi prezentarea raportului intitulat „Aspecte privind situația adăposturilor de protecție civilă din județul Brașov”.

Conform Legii nr. 481/2004, privind protecția civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare:

Art.27 lit.h) Primarul are următoarele atribuții principale: (…) dispune măsuri și controlează modul de întreținere a spațiilor de adăpostire colective de către administratorul acestora

Art.28 alin. (1) lit.l)Conducătorii instituţiilor publice, patronii şi managerii operatorilor economici, indiferent de forma de proprietate, au următoarele obligaţii principale: (…) menţin în stare de funcţionare mijloacele de transmisiuni alarmare, spaţiile de adăpostire şi mijloacele tehnice proprii, destinate adăpostirii sau intervenţiei, ţin evidenţa acestora şi le verifică periodic.

În timp de pace adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste. (art.45, alin. (6) din Legea nr. 481/2004).

Deţinătorii şi utilizatorii acestor adăposturi sunt obligaţi să îndeplinească normele şi măsurile stabilite pentru menţinerea adăposturilor şi a instalaţiilor utilitare ale acestora în stare de funcţionare. (art.45, alin. (7) din Legea nr. 481/2004)

În județul Brașov, conform evidențelor ISU Brașov, există 2 puncte de comandă pe linia protecției civile (unul județean și unul la nivelul municipiului Brașov) și 217 adăposturi, dintre care 148 publice și 69 private. Dintre aceste adăposturi, 93 sunt operative. De asemenea, 515 spații pot fi amenajate ca adăposturi de protecție civilă, cărora li se alătură 10 peșteri, galerii și tuneluri, care au fost igienizate de curând.

De menționat că unele dintre adăposturile neoperative nu pot fi aduse în stare de operativitate, întrucât fie nu îndeplinesc criteriile (fiind, de exemplu, construcții din cărămidă sau având modificări structurale efectuate acum 2-3 decenii), fie nu au clarificată situația juridică privind dreptul de proprietate, fie se găsesc pe platforme industriale care s-au închis ori sunt dezafectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.