Elevii clasei a VIII-a care studiază în una dintre limbile minorităților naționale au susținut astăzi, 7 februarie, proba la limba și literatura maternă.
Pe parcursul celor trei zile de examen, prezența la aceste probe, în județul Brașov, în cele 101 centre de examen, a fost următoarea:
5 februarie – Limba și literatura română – 4.826 de elevi prezenți, 305 absenți;
6 februarie – Matematică – 4.789 de elevi prezenți, 341 absenți;
7 februarie – Limba și literatura maternă – 420 de elevi prezenți, 8 absenți.
Nu au fost semnalate incidente în niciun centru de examen.
Noutatea acestui an a reprezentat-o utilizarea platformei informatice pentru evaluarea digitalizată a lucrărilor. Astfel, lucrările scrise au fost scanate în sălile de examen, în prezența candidaților și încărcate în aplicația informatică dedicată. Lucrările scanate au fost distribuite aleatoriu, la nivel național, profesorilor evaluatori înscriși în platformă.
În pofida noutăților tehnice introduse odată cu noua modalitate de evaluare a lucrărilor scrise, cu excepția câtorva mici probleme tehnice apărute în prima zi de examen, când pentru un interval scurt de timp, încărcarea lucrărilor în platformă a mers greu, toată activitatea a decurs în condiții bune.
Evaluarea lucrărilor la simulare va putea fi realizată din orice loc, cu conexiune stabilă la internet – centru de evaluare, școală sau chiar de acasă – libertate pe care, profesorii evaluatori nu o vor mai avea la examenele propriu-zise din vară, când activitatea de evaluare se va muta în centre organizate în unități școlare, sub atenta supraveghere metodologică și tehnică a Comisiei Județene.
Rezultatele în urma acestor probe scrise vor fi comunicate participanților la simulare, în data de 23 februarie.
La cererea expresă a participanților la simularea examenului de Evaluare Națională sau a părinților acestora, rezultatele la probele scrise pot fi trecute în catalog, ca note pe anul școlar curent, la disciplinele respective.