„Pot spune că Republica Moldova îndeplinește toate condițiile pentru începerea negocierilor de aderare. În urmă cu un an de zile, când Republica Moldova a primit din partea Uniunii Europene statutul de Stat Candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, a primit și o listă de 9 reforme de implementat. Până în momentul de față, 7 dintre aceste 9 reforme sunt complet implementate. Pentru ultimele 2 există un calendar clar de finalizare a implementării și Parlamentului Republicii Moldova va adopta o serie de legi până la finalul anului. E vorba de legi ce țin de combaterea corupției, deoligarhizare și reducere a influenței oligarhilor în politică și în mass-media, în Republica Moldova.
Nu există în momentul de față niciun singur stat membru al Uniunii Europene care să se opună începerii negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
Există, din păcate, un stat Ungaria care are rețineri în ceea ce privește Ucraina și Viktor Orban dovedește că este un aliat de încredere al Federației Ruse în Uniunea Europeană, prin aceste poziționări anti europene și împotriva Ucrainei ale domniei sale. Este chiar în interesul Ungariei ca Ucraina să accelereze cât mai rapid aderarea la Uniunea Europeană. Ungaria este un stat vecin al Ucrainei, Ungaria, însăși ar avea mult de câștigat economic de pe urma dezvoltării Ucrainei. Ca atare, sper ca Viktor Orban să se gândească mai mult la cetățeni din Ungaria decât la parteneriatul său cu Kremlinul și cu Federația Rusă și să nu blocheze începerea negocierilor de aderare cu Ucraina. Acest parteneriat dintre Ucraina și Republica Moldova este unul benefic, în momentul de față, fiindcă este în interesul nostru, al României, că ambele state vecine nouă, atât Republica Moldova, cât și Ucraina, să se reformeze, să se modernizeze, să primească sprijin european, să se apropie de Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană are instrumente pentru a genera o decizie pozitivă a Ungariei. De la începutul războiului, de la începutul invaziei ilegale a forțelor armate ruse în Ucraina, Ungaria a încercat să împiedice inclusiv sancțiuni ale Uniunii Europene privind Federația Rusă, dar în cele din urmă am reușit să adoptăm 11 valori de sancțiuni în unanimitate și Ungaria a fost de acord. Ungaria este între statele membre ale Uniunii Europene, care este cel mai puternic integrat pe piața europeană, ca atare dintr-o izolare completă de Uniunea Europeană, Ungaria nu are avea de câștigat și cred că în cele din urmă, Ungaria își va da acordul și în ceea ce privește Ucraina la finalul acestei săptămâni. Deci așteptăm o decizie pozitivă, ceea ce înseamnă că negocierile vor putea începe în prima parte a anului următor. Va avea loc o conferință inter guvernamentală, unde pe picior de egalitate, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană vor începe negocierile, vor da mandatele și echipele de negociatori, la nivel tehnic, vor începe aceste negocieri în prima parte a anului următor. Este foarte important ca aceste decizii să fie luate acum fiindcă în luna iunie vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European.
Și Uniunea Europeană se va afla în campanie electorală și după aceea într-o perioadă de reașezare instituțională și va fi mai greu de luat decizii politice importante între martie și septembrie-octombrie anul următor, la nivel european. De aceea e important să luăm deciziile la nivel politic acum și anul următor, să fie folosit pentru muncă la nivel tehnic în baza mandatului politic.” a declarat Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European.