Acasă Social Se umple Brașovul de semafoare, automat va fi și mai multă aglomerație,...

Se umple Brașovul de semafoare, automat va fi și mai multă aglomerație, dar și poluare

0

Într-un oraș deja sufocat de mașini și de poluare, Primăria Brașov continuă campania de montat semafoare prin mai toate intersecțiile. Bine pentru pietoni, dar în același timp rău pentru sănătate. Crește poluare, timpii de așteptare în trafic, ceea ce duce automat la mai multe noxe. În concluzie, pierd tot brașovenii, sub o formă sau alta.

Primele treceri de pietoni semaforizate sunt cele de la intersecțiile străzilor Alexandru Vlahuță – Hărmanului, Gării – Victoriei și Gării – Aurel Vlaicu. În total vor fi semaforizate 35 de treceri de pietoni și 3 intersecții, în cazul altor 44 de intersecții va fi modernizat sistemul de semaforizare, vom instala 140 de camere video și 249 de senzori video

 

Primăria Brașov a finalizat montarea primelor sisteme de semaforizare a trecerilor de pietoni din cadrul proiectului „Sistem centralizat de monitorizare și control al traficului în Municipiul Braşov”, o investiție prin care municipalitatea va realiza o prioritizare a transportului public, fluidizarea traficului pentru toți participanții și deschiderea primului centru de monitorizare și creștere a siguranței pe drumurile publice.

Primele semafoare au fost instalate la trecerile de pietoni a intersecției străzilor Al. Vlahuță și Hărmanului, iar la alte două intersecții, Gării – Victoriei și Gării – Aurel Vlaicu, lucrările de instalare a semafoarelor se apropie de final.

De asemenea au început și lucrările de infrastructură la Centrul de monitorizare și control trafic, respectiv consolidarea fostului punct termic de pe str. Hărmanului nr. 15.

Acest proiect include un sistem de prioritizare a traficului, cu o componentă dedicată transportului public, dispecerat de monitorizare, semaforizarea a 35 de treceri de pietoni și 3 intersecții, modernizarea semaforizării pentru 44 de intersecții, instalarea a 140 de camere video și a 249 de senzori video.

Următoarele treceri de pietoni în care se vor instala sisteme de semaforizare sunt cele de la intersecțiile Al. Vlahuță – Saturn – Zizinului  și Saturn – Calea București, urmate de cele de la intersecția străzilor Calea București și Lacurilor, respectiv, Calea București – intrare Carrefour.

Pentru a reduce la minimum impactul asupra traficului, lucrările se execută între orele 19.00 – 22.00 (de luni până vineri), iar sâmbăta și duminica, între orele 10.00 – 22.00.

Conform primarului, prin implementarea acestui proiect, vor fi semaforizate 35 de treceri de pietoni noi și încă 3 intersecții, la care se adaugă modernizarea semaforizării în alte 44 de intersecții. Printr-un sistem complex de camere și senzori video, vor putea fi identificate, rapid, blocajele din trafic, iar prin sistemele de semaforizare se va asigura creșterea fluenței pe anumite direcții.

În plus, se va putea prioritiza circulația mijloacelor de transport în comun, ceea ce reprezintă încă un motiv pentru a alege autobuzul în locul autoturismului propriu.

Proiectul mai conține și o componentă dedicată parcărilor publice, prin intermediul căreia se va gestiona mult mai eficient parcările din zonele aglomerate, iar șoferii vor putea ști, din timp, unde sunt locuri de parcare libere.

 

Lucrările sunt derulate de asocierea dintre Flash Lighting Services (lider) și Urban Scope*. Valoarea acestei achiziții este de aproape 30 de milioane de lei (29.468.500,00 lei fără TVA). Termenul de implementare a proiectului este sfârșitul acestui an.

 

Informații suplimentare

 

Centrul de Monitorizare și Control Trafic

Centrul de Monitorizare și Control Trafic reprezintă punctul central al sistemului și va fi amenajat într-un fost punct termic, pe strada Hărmanului. Acesta va fi operațional non-stop.

Centrul de Comandă și Control este direct responsabil cu managementul sistemului de trafic, al sistemului de supraveghere video, al sistemului de afișare a informațiilor pentru călători și sistemului ANPR (sistem automat de recunoaștere a numerelor plăcuțelor de înmatriculare), precum și cu managementul rețelei de comunicații.

Clădirea va fi amenajată eficient din punct de vedere energetic: va utiliza un sistem de producere și evacuare a energiei termice dual, de înaltă eficiență, va fi dotată cu panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, iar acoperișul va fi înierbat și dotat cu sistem de irigare automată.

 

Managementul parcărilor în zonele aglomerate, din proximitatea liniilor de transport public (11 parcări publice monitorizate – 979 de senzori)

Vor fi sisteme moderne de management al parcărilor și dirijare a fluxurilor rutiere prin:

– determinarea în timp real a capacității de parcare în oraș;

– identificarea locurilor de parcare libere;

– informarea rutieră cu privire la locurile de parcare (localizare și inventar în timp real);

– soluție modernă de plată și rezervare a parcării.