Acasă Social Scurtmetraje din perioada anilor 1950-1990 la Brașov

Scurtmetraje din perioada anilor 1950-1990 la Brașov

KineDok, Muzeul Amintirilor din Comunism și Asociația Artburg aduc o serie de scurtmetraje din perioada anilor 1950-1990 la Brașov, care vor fi proiectate în prezența criticului de film și curatorului Călin Boto și a reprezentantelor Muzeului. Filmele din selecția „Sahia Vintage“ aparțin studioului de cinema documentar al României socialiste „Alexandru Sahia“ și fac parte din seria de proiecții de filme documentare KineDok, a cărei a 8-a ediție se desfășoară toamna aceasta în orașul de la poalele Tâmpei. Pe 18. octombrie, la ora 19, vizionăm patru titluri în spațiul Muzeului Amintirilor din Comunism (Bvd. Eroilor nr. 19):

A cui e vina (reg. Florica Holban, 1965, 12’)

Craiova vazută din car (reg. Titus Mesaros, 1974, 10’)

Sedință cu părinții (reg. Doru si Paula Segall, 1980, 10’)

Echipajul (reg. Doru Segall, 1985, 14’)

După proiecție, Călin Boto și reprezentantele Muzeului vor intra în dialog cu publicul brașovean pentru a discuta despre cele vizionate, dar și pentru a vorbi despre importanța existenței unui muzeu despre epoca comunistă. După o licență și un master la UNATC, Călin Boto traversează atelierele internaționale de film, iar în țară contribuie la mai multe festivaluri precum BIEFF și ART200.

Evenimentul face parte din proiectul „Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“ al Asociației One World Romania, care a început în luna august la Brașov și în cadrul căruia au fost arătate filme de non-ficțiune la CATTIA și la Cinemateca Patria, în cadrul Festivalului SETbv. Acum, proiectul continuă altături de muzeul care prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecția permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist. Departe de a fi un manifest nostalgic, muzeul oferă publicului o perspectivă unică asupra vieții din perioada dictaturii comuniste, de la 1948 până la Revoluția din 1989. În completarea datelor istorice, vizitatorii vor descoperi o radiografie a societății, cu întâmplări și fapte scrise de oameni obișnuiți, care au simțit cu intensitate acei ani.

Fiecare aspect al vieții cotidiene din comunism, de la cele mai mărunte gesturi și obiecte, la cele mai curajoase acțiuni, au conturat societatea în care trăim astăzi. Muzeul este gândit ca un spațiu în care cei născuți după ’89 pot găsi răspunsuri la întrebările pe care le au despre perioada comunistă. În același timp, el poate reprezenta o legătură între generațiile actuale și cele de părinți și bunici, un gest care să aducă mai multă înțelegere și apreciere.

În sala unde va avea loc proiecția de film, sunt 24 de locuri.

KINEDOK este un program internațional de distribuție alternativă pentru filmul documentar, care se desfășoară în șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

„Sahia Vintage“ este o platformă de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul României socialiste „Alexandru Sahia“ în perioada 1950-1990. Aceste studiouri au fost parte integrantă a industriilor de cinema ale fostei Europe comuniste. În anii 90, după prăbușirea regimurilor din regiune, unele dintre aceste studiouri au fost privatizate iar altele au intrat în declin, pendulând vreme de decenii între supraviețuire și colaps, ca metafore materiale ale transformărilor specatuloase care care au afectat țările din regiune. „Alexandru Sahia” a fost studioul de cinema documentar al României socialiste. Înființat la începutul anilor 1950, prin transformarea societății de stat Romfilm, studioul a documentat vreme de patru decenii viața cotidiană în România și evoluția regimului comunist, conform indicațiilor și în limitele impuse de mandatul politic al instituției.  Pentru că a fost singurul studio specializat în film documentar din epocă, instituţia s-a identificat în timp cu practica documentară la nivel național: astăzi, istoria documentarului produs în România socialistă este, cu câteva excepții, istoria documentarului Sahia. La trei decenii de la colapsul regimului Ceaușescu, studioul Sahia nu și-a găsit încă locul în prezent. „Sahia Vintage“ este un un spațiu pentru filmele lăsate în urmă de această instituție și de oamenii care i-au fost afiliați în perioada 1950-1990.

Continuăm proiecțiile KineDok în luna noiembrie, în fiecare seară de marți la Centrul Multicultural al Universității Transilvania. Vă asteptăm pe rețelele de socializare pentru mici indicii legat de ce am pregătit pentru octombrie și noiembrie!

Proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov

Organizator Național: Asociația One World Romania

Organizator Local: Asociația Culturală Artburg, Centrul Multicultural al Universității Transilvania

Parteneri instituționali:

Centrul Multicultural al Universității Transilvania

Muzeul Amintirilor din Comunism

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați

Greenpeace

ProPark Fundația pentru Arii Protejate

Asociația Agent Green

Grup de inițiativă HLGBTQ+UNITED

Funația HERA

Parteneri media:

Radio Romania Brașov FM

Brassai Lapok

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Facebook: www.facebook.com/oneworldromanialabrasov |

Instagram: @asociația_artburg

Online: www.oneworld.ro |