Șapte din zece elevi spun că au fost victime ale oricărei forme de violență, indiferent de context, la școală, pe drumul casă-școală sau în mediul online, iar un coleg de clasă este agresorul pentru 50% dintre elevi. În același timp, aproximativ 95% dintre elevii care au comis acte de violență au fost, la rândul lor, victime ale violenței școlare, conform studiului „Siguranța în Școală”, inițiat de Ministerul Educației și Inspectoratul General al Poliției Române, Direcția Siguranță Școlară, și realizat de Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, publicat joi, 24 octombrie.
„Datele de cercetare evidențiază că 71% dintre elevi au fost agresați la școală sau în proximitatea acesteia, în anul precedent celui în care s-a realizat cercetarea. În opinia acestor elevi, motivele care au condus la aceste situații sunt variate”, potrivit raportului oficial.
Studiul arată că „majoritatea elevilor care au fost victime ale violenței indică drept cauze principale ale agresiunilor asupra lor obținerea de bani sau obiecte de valoare de către agresori (39%), „cheful de scandal” al acestora (35%) și lipsa unui motiv real (31%). Agresiunile pentru obținerea de obiecte de valoare au fost mai frecvente în rândul elevilor de gimnaziu, care sunt mai vulnerabili la astfel de comportamente din cauza vârstei și a experienței reduse în gestionarea interacțiunilor sau utilizarea unor strategii de protecție față de comportamentele inadecvate”.
Mai multe detalii pe edupedu.ro.