Acasă Actualitate Salvamont Brașov face recomandări referitoare la încălțările pentru drumeții

Salvamont Brașov face recomandări referitoare la încălțările pentru drumeții

0

Echipa de Salvamont Brașov a făcut câteva recomandări referitoare la modul în care încălțările pentru drumeții trebuie alese. Recomandările sunt:

Încălțările de munte

Sunt accesoriul cel mai important al echipamentului, deoarece asigură aderența necesară în momentul deplasării.

Alegerea unor încălțări dedicate face de multe ori diferența dintre o drumeție reușită sau una care se poate încheia pe patul spitalului.

BOCANCII

Sunt alegerea obișnuită a turiștilor responsabili, când vine vorba despre o drumeție.

Se găsesc într-o gamă foarte largă de modele și caracteristici.

Cereți sfatul unui consultant al magazinului când doriți să achiziționați o pereche și explicați-i la ce-i veți folosi, pentru ca acesta să vă facă o recomandare în funcție de necesitățile reale ale dumneavoastră.

Talpa lor oferă aderență în condițiile cele mai dificile și este mai rigidă, astfel încât nu veți simți toate pietrele. Înălțimea până peste glezne va face ca această zonă să fie protejată.

O pereche de bocanci buni ar trebui să aibă membrană care să le ofere impermeabilitate, dar și respirabilitate (cea mai cunoscută membrană este Gore-Tex-ul, dar nu este singura).

Din păcate, deși sunt alegerea rațională, faptul că sunt greoi și rigizi îi face pe turiști să-i lase de multe ori acasă, în special în zilele călduroase.

SEMIGHETELE

Atunci când vorbim de încălțări specifice, nu trebuie să ne referim doar la bocanci. În sezonul cald, în cazul unei plimbări scurte, pe un traseu cu grad scăzut de dificultate, care nu presupune zone tehnice, este de ajuns și o pereche de semighete dedicate. Deși sunt mai joase decât bocancii, acestea oferă protecție zonei gleznelor, având o talpă mai lată decât a încălțărilor normale. Totodată, cramponajul este special conceput pentru a oferi aderență sporită pe suprafețe alunecoase, majoritatea fiind impermeabile, aspect esențial în mediul montan.

PANTOFII DE ALERGARE MONTANĂ

Aceștia sunt folosiți de obicei în cazul sportivilor, care au nevoie de o încălțăminte ușoară, comodă și care să nu le limiteze mobilitatea. Aparent sunt alegerea ideală, însă protecția lor pentru glezne este limitată, iar talpa este foarte subțire, utilizatorul simțind toate denivelările, fiind inconfortabil pentru picior în multe situații. De asemenea, aceștia nu conțin, în general, membrană impermeabilă, deci în caz de ploaie sau mediu umed vă veți uda.

Alegeți încălțările astfel încât acestea să fie cât mai comode. Faptul că există o gamă largă de producători și modele, înseamnă că le veți găsi pe cele care să vi se potrivească cel mai bine.

Nu faceți rabat la calitate în detrimentul unui preț scăzut. Nu uitați că aceste încălțări sunt cel mai important accesoriu și le veți folosi o perioadă îndelungată de timp.

Alegeți corect mărimea și țineți cont că atunci când coborâți o pantă, degetele nu trebuie să fie presate în vârf.

Folosiți șosete, de asemenea dedicate, care reduc riscul bătăturilor.

Mai ales în cazul bocancilor, care sunt mai rigizi, înainte să faceți drumeții mai lungi, purtați-i în plimbări scurte pentru a vedea dacă sunt comozi și nu vă jenează. Altfel, drumeția se va transforma într-un coșmar.

Articolul precedentSalvamontiștii brașoveni, pregătiți pentru situații dificile
Articolul următorAlexandra Crivineanu: Colegiul Medicilor întărește ideea că proiectul îmi aparține în totalitate