Acasă Social Șaguniști premiați cu argint la „International Tournament of Young Mathematicians”

Șaguniști premiați cu argint la „International Tournament of Young Mathematicians”

0
ITYM (International Tournament of Young Mathematicians), 15-26 noiembrie 2023: anul acesta, au concurat 17 delegații, cuprinzând țări precum Franța, Germania, Belarus, Bulgaria și așa mai departe.
România, reprezentată de echipa Colegiul Național „Andrei Șaguna”, a reușit să se califice în Marea Finală a concursului, concurând cu cele patru țări sus-menționate, unde a dobândit MEDALIE DE ARGINT.
Echipa șagunistă a fost formată din:
– Căpitan, CHIȚU Darius (XIB);
– KOLLAR-MUNTEANU Thomas (XIA);
– BUTEICA Rareș (XIA);
– BODEAN Mircea (XB);
– PRUNEA Andrei (XB);
– TACHE David (IXB);
– Team leader, prof. Cătălin CIUPALĂ;
– Team leader, prof. Gabriel CIUPALĂ.
Acest turnir propune spre rezolvare 10 probleme la nivel de cercetare în matematică, fiecare subiect conținând întrebări fără nicio soluție cunoscută. Pe scurt, problemele care au obținut punctajele cele mai mari pentru România Brașov adresau următoarele domenii: extinderea noțiunii de pseudoprim la nivelul matricilor pe numere întregi; aplicații ale teoriei grupurilor în teoria numerelor algebrică și ecuații diofantice Mordell; Teorema lui Bezout generalizată; geometrie analitică și proiectivă, respectiv asocierea unui graf caracteristic șirurilor ordonate de numere întregi.
Ceea ce diferă ITYM de orice concurs de matematică este procesul de examinare: soluțiile propuse de elevi sunt corectate dar și discutate. Întâi, sunt verificate de către echipele concurente și apoi sunt criticate de un juriu format din multiplii profesori universitari și cercetători specializați în domeniul matematic asociat problemei. Matematica este la un nivel mult mai înalt, de foarte multe ori necesitând cunoștințe vaste în multiple specializări, original legate între ele prin fiecare problemă propusă, printr-o rigurozitate de înalt calibru.
Felicitări echipei șaguniste pentru rezultatul anului acesta și felicitări pentru performanțele cele mai înalte ale colegiului (din istoria participărilor noastre) în ultimii doi ani!”, a transmis conducerea Colegiului Național „Andrei Șaguna” pe pagina de Facebook.