Art. 155 alin. 1 din Codul penal a fost declarat neconstitutional, potrivit luju.ro. Ca atare, procurorii nu mai pot invoca intreruperea cursului prescriptiei prin intocmirea unui act de urmarire penala in mod discretionar. Joaca de-a prescriptia a permis santajul judiciar si incarcarea instantelor cu un numar urias de dosare care, in loc sa fie inchise, erau relansate oricand voia un procuror (Comunicatul)
Lovitura naucitoare data de Curtea Constitutionala fabricantilor de dosare. Procurorii nu mai pot invoca intreruperea cursului prescriptiei prin intocmirea unui act de urmarire penala in mod discretionar.
Art. 155 alin. (1) din Codul penal – potrivit caruia “cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza” – a fost declarat neconstitutional de CCR joi, 26 mai 2022.
Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei a venit ca urmare a exceptiei ridicate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sesizarea avocatului Vladimir Ciolacu (foto) din Baroul Brasov.
Practic, decizia CCR elimina prescriptia speciala, procedeu de care abuzau procurorii pentru a tine sub sabia lui Damocles persoanele intrate in dizgratia Sistemului, persoane carora trebuia sa li se faca cu orice pret dosare. De altfel, joaca de-a prescriptia a permis santajul judiciar si incarcarea instantelor cu un numar urias de dosare care, in loc sa fie inchise, erau relansate pe ultima suta de metri daca asa voia un procuror. Foarte multi politicieni, magistrati, oameni de afaceri si personalitati publice au fost tinuti sub presiune cu dosare care trebuiau de mult inchise pe motiv de prescriptie, doar pentru ca, prin simpla indeplinire a unui act, un procuror putea sa mareasca termenul de prescriptie cu cativa ani.
Iata comunicatul CCR: