Acasă National S-A TERMINAT ABUZUL CU PRESCRIPTIA – Lovitura naucitoare data de CCR fabricantilor...

S-A TERMINAT ABUZUL CU PRESCRIPTIA – Lovitura naucitoare data de CCR fabricantilor de dosare

0

Art. 155 alin. 1 din Codul penal a fost declarat neconstitutional, potrivit luju.ro. Ca atare, procurorii nu mai pot invoca intreruperea cursului prescriptiei prin intocmirea unui act de urmarire penala in mod discretionar. Joaca de-a prescriptia a permis santajul judiciar si incarcarea instantelor cu un numar urias de dosare care, in loc sa fie inchise, erau relansate oricand voia un procuror (Comunicatul)

Lovitura naucitoare data de Curtea Constitutionala fabricantilor de dosare. Procurorii nu mai pot invoca intreruperea cursului prescriptiei prin intocmirea unui act de urmarire penala in mod discretionar.


 

 

Art. 155 alin. (1) din Codul penal – potrivit caruia “cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza” – a fost declarat neconstitutional de CCR joi, 26 mai 2022.

 

Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei a venit ca urmare a exceptiei ridicate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sesizarea avocatului Vladimir Ciolacu (foto) din Baroul Brasov.

 

Practic, decizia CCR elimina prescriptia speciala, procedeu de care abuzau procurorii pentru a tine sub sabia lui Damocles persoanele intrate in dizgratia Sistemului, persoane carora trebuia sa li se faca cu orice pret dosare. De altfel, joaca de-a prescriptia a permis santajul judiciar si incarcarea instantelor cu un numar urias de dosare care, in loc sa fie inchise, erau relansate pe ultima suta de metri daca asa voia un procuror. Foarte multi politicieni, magistrati, oameni de afaceri si personalitati publice au fost tinuti sub presiune cu dosare care trebuiau de mult inchise pe motiv de prescriptie, doar pentru ca, prin simpla indeplinire a unui act, un procuror putea sa mareasca termenul de prescriptie cu cativa ani.

Iata comunicatul CCR:

Continuare pe luju.ro

Articolul precedentBrașovul va găzdui 5 turnee de tenis în 2022! Ion Țiriac: „Baza Olimpia are poziționarea cea mai frumoasă din Europa”
Articolul următorLuna copilăriei la AFI Brașov
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.