Acasă Social Românii muncesc jumătate de an doar pentru taxe şi impozite

Românii muncesc jumătate de an doar pentru taxe şi impozite

0

Aproape jumătate din salariul unui angajat se duce e taxe și impozite la stat! Luam ca exemplu salariul minim pe economie, care este în prezent de 3.300 de lei brut. Angajatul primește 2079 de lei în timp ce statul primește 40% din total sub forma de contribuții sociale sănătate sau impozit pe venit.

  • Pentru CAS 25%, statul ia 775 lei
  • Pentru CASS de 10% statul ia 310 lei
  • Pentru impozitul pe venit de 10% statul ia 136 lei

În plus, dacă o familie are şi o maşină, care costă mai puţin de 10.000 de euro, atunci 3 salarii lunare se duc pe cheltuielile aduse de autoturism. Românii scot in buzunar pentru costurile unei singure maşini aproape 13.000 de lei.

După ce îşi plăteşte taxele, un român rămâne, în medie, cu jumătate din bani. Pe lângă toate aceste taxe, un român are și alte obligații: Anual plătește taxele locale la casă, mașină, parcare, dar și TVA (taxa pe valoarea adăugată pentru fiecare produs achiziționat).

Din această vară guvernul vrea să majoreze salariul minim pe economie la 3700 de lei brut, o creștere de doar 400 de lei, însă doar jumătate ajunge în buzunarul românului, iar afectați sunt și micii antreprenori care spun că în aceste condiții sunt nevoiți să-și închidă afacerea.

Pe noi ne deranjează cei care nu sunt clasificați sub nici o formă și nu plătesc taxe și impozite, pentru că atunci își pot permite să vină cu tarife mici, fără să ofere, însă, siguranța și condițiile corespunzătoare unei clasificări”, afirmă Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turism.

Citește mai multe pe româniatv.net.