Acasă Sport România poate depunde candidatura pentru organiza cea de-a XVIII-a ediţie, de iarnă,...

România poate depunde candidatura pentru organiza cea de-a XVIII-a ediţie, de iarnă, a Festivalul Olimpic al Tineretului European la Braşov-2027

În ședința de Guvern de joi, executivul a aprobat, prin memorandum, depunerea candidaturii României pentru a organiza cea de a XVIII-a ediţie, de iarnă, a Festivalului Olimpic al Tineretului European, la Braşov, în anul 2027.

„Depunerea candidaturii României pentru a organiza cea de-a XVIII-a ediţie, de iarnă, a Festivalul Olimpic al Tineretului European la Braşov-2027
Prin acest memorandum, Guvernul a aprobat inițierea demersurilor pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), ediția a XVIII-a de iarnă, la Brașov, în anul 2027, în vederea atragerii tinerilor către sporturi de iarnă. De asemenea, se are în vedere  pentru impactul pozitiv pe care acest eveniment multi-sport destinat tinerilor sportivi (14-18 ani), membri ai Comitetelor Naționale Olimpice și ai Asociației Comitetelor Olimpice Europene, îl poate avea asupra turismului și dezvoltarea sustenabilă a comunității
.

Bugetul total estimat este de 17,5 milioane euro, acoperind cheltuieli de organizare și modernizare a infrastructurii sportive, finanțate din subvenții EOC, bugetul de stat, bugetele locale, taxe de participare și sponsorizări.
În cadrul FOTE 2027, vor fi zece discipline sportive: schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, snowboard, biatlon, schi alpinism, patinaj artistic, short-track, hochei pe gheață și curling, incluzând atât competiții pentru băieți, cât și pentru fete.

Programul sportiv va cuprinde cel puțin șase sporturi individuale și un sport de echipă, cu numărul de participanți stabilit de EOC și Federațiile Internaționale.
Competițiile ar putea avea loc în diverse locații: Brașov, Poiana Brașov, Predeal, Râșnov, Cheile Grădiștei, Cârța, Sf. Gheorghe și Miercurea Ciuc.
FOTE se desfășoară bianual, în ediții de vară și iarnă, sub egida Asociației Comitetelor Olimpice Europene (EOC) și Comitetului Internațional Olimpic (CIO), are o durată de maximum 8 zile și reunește tineri din 50 de țări europene într-un Sat al Sportivilor,

Totodată, FOTE promovează valorile olimpice și integrarea europeană și oferă oportunități de voluntariat și contribuie la obiectivele Programului Erasmus+ și ale altor politici europene în sport, tineret, educație și mobilitate.
Câştigarea unei poziţii cât mai vizibile a României pe harta sportivă mondială reprezintă o prioritate în cadrul strategiei Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, iar organizarea Festivalului Olimpic de Iarnă al Tineretului European 2013 a demonstrat potenţialul forului olimpic român în ceea ce priveşte planificarea unei competiţii de asemenea anvergură.

Alegerea Oraşului Gazdă va avea loc în cadrul Adunării Generale a EOC, conform regulilor aprobate de Comitetul Executiv al EOC. Alegerea va fi comunicată în mod corespunzător CNO-urilor candidate şi CNO-urilor cu drept de vot.”, se arată în documentul menționat.