Profilul femeii pe piata muncii se caracterizeaza prin prudenta, conform datelor de pe platforma de recrutare online BestJobs. Astfel, femeile aplica la joburi unde gradul de potrivire este de peste 70%, in comparatie cu barbatii care isi asuma mai usor riscuri.
Candidatele acordă importanță cea mai mare salariului atunci când își caută un loc de muncă, urmat fiind de beneficiile extrasalariale deoarece acestea sunt mai interesate de stabilitatea locului de muncă. Alte beneficii pe care le cauta la un job nou sunt flexibilitatea sau un grad ridicat de intelegere din partea angajatorului, dar si să fie cât mai în aproapierea casei.
Creșterea este constantă în ceea ce privește egalitatea de gen în pozițiile de conducere. Mai exact, în 2012, proporția femeilor care dețineau roluri de management în companiile listate la bursă era de 30,5%, arată datele Institutului European pentru Egalitate de Gen, iar în 2021, România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană în privința prezenței feminine în pozițiile executive (34%).
„Asa cum vedem si pe BestJobs, femeile au tendinta naturala de a alege joburi stabile, flexibile si aproape de domiciliu sau remote, pentru ca acest pachet le permite sa se ocupe de responsabilitatile casnice sau parentale de care se simt raspunzatoare intr-o mai mare masura. In contrast, barbatii isi permit mai usor sa petreaca ore peste program la birou si sa lupte pentru promovare, chiar si cu pretul implicarii mai reduse in activitatile gospodaresti sau cu copiii”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.