Acasă Social România ia 200 de milioane de euro împumut pentru cofinanțarea unor loturi...

România ia 200 de milioane de euro împumut pentru cofinanțarea unor loturi din Autostrada Transilvania

0

Pe 9 ianuarie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu anunța pe Facebook că a fost depusă oferta pentru construcția celor două viaducte necesare devierii traseului sectorului de autostradă Nădășelu- Mihăiești.

„Astăzi a fost depusă o ofertă pentru construcția celor două viaducte necesare devierii traseului sectorului de autostradă Nădășelu- Mihăiești (parte a #A3, Autostrada Transilvania).
Asocierea de constructori români și turci are la dispoziție 1,114 miliarde de lei (fără TVA) și 27 de luni (9 luni- perioada de proiectare și 18 luni- execuția lucrărilor) pentru finalizarea contractului finanțat prin #PNRR.
Devierea traseului acestui sector de #autostradă este realizată în baza unei Expertize Tehnice.
Primul viaduct va fi construit între km 10+009 și km 12+000 va avea o lungime de 1,2 km și nu va afecta versantul care prezintă alunecări.
Al doilea viaduct, care va fi construit între km 21+406 și km 24+890, va avea o lungime de aproximativ 2 km și va depăși în aval DN1F.
Acest viaduct va traversa cursului Pârâului Topa Mică și se va racorda cu traseul Autostrăzii Transilvania în zona km 24+890.”

Astăzi, 11 ianuarie, Guvernul urmează să aprobe proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanţare – Autostrada A3 România-Cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă – dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 16 noiembrie 2023 şi la Luxemburg la 20 noiembrie 2023.

„Proiectul, respectiv secțiunea de la Nădășelu la Poarta Sălajului din autostrada A3 „Autostrada Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea”, face parte din lista proiectelor incluse în Master Planul General de Transport al Romaniei (MPGT), aprobat prin HG nr. 666/2016. De asemenea, obiectivul se regăseste și în cadrul Programului investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020 – 2030, aprobat prin HG nr. 1312/2021, care reprezintă actualizarea strategiei de implementare a Master Planului General de Transport al României, respectiv prioritizarea investițiilor pentru perioada 2020 – 2030.

Obiectivul principal al Proiectului îl constituie construcția unei secțiuni din autostrada A3, cu o lungime de 42,3 km, profil 2×2 benzi de circulație, între Nădășelu si Poarta Sălajului.

Se estimează că Proiectul se va finaliza în 2025, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 48 de luni de la data semnării Contractului de finanțare. Conform prevederilor Contractului de finanțare, împrumutul poate fi tras în maxim 10 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 20 milioane euro. Împrumutul acoperă până la 50% din costul total al Proiectului. Nu sunt eligibile cheltuielile cu TVA și cele privind exproprierile.”, se arată în Proiectul de Lege pe care Guvernul îl transmite Parlamentului spre aprobare.

Foto: Facebook – Sorin Grindeanu