În perioada 25 septembrie – 1 octombrie 2023, Cincșorul este din nou gazda Reședinței Internaționale de Artă Vizuală, ajunse la a V-a ediție. Tema propusă – Florilegium – îi provoacă pe cei zece artiști invitați să se lase inspirați de peisajul transilvănean, de flora și frumusețile naturale și inedite ale locului.
Curatorul evenimentului este Elisabeth Ochsenfeld, artist vizual si curator, fondatoare a Reședintei de artă Arthouse Wolfsberg/ Gărâna și Ochsenfeld Residency Award la Frankfurt/ Heidelberg.
Participă artiștii: Georgiana Beloescu (România), Zoe Hawkins (SUA), grupul NOIMA (România, alcătuit din: Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Cosmin Frunteș, Dan Gherman), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Opriș (România), Ann Christin Schuhmacher (Germania) și Ema Harris Sintamarian (SUA).
Acestora li se alătură istoricul de artă Maria Pașc (România) și invitatul special Abderrazzak Benchaâbane (Maroc), etnobotanist, parfumer, scriitor. fotograf.
Publicul este invitat duminică, 1 octombrie 2023, la evenimentul care marchează finalul reședinței:
– ora 11:00: Brunch transilvănean la șură în grădina fostei case parohiale evanghelice. Tarif: 90 lei/ persoană. Rezervări la kulturproject@gmail.com, tel. 0744.373.090.
– ora 13:00: De la grădină la parfum: întâlnire cu Abderrazzak Benchaâbane în biblioteca fostei școli săsești din Cincșor. Etnobotanist, scriitor, fotograf, profesor și faimos creator de parfumuri și grădini, Abderrazzak Benchaâbane este o legendă a Marrakech-ului. Este fondatorul revistei Jardins du Maroc și al Festivalului Jardin’Art. În 1998 a început să restaureze Grădinile Majorelle din Marrakech, la solicitarea proprietarilor acestora, Yves St. Laurent și Pierre Berger. Procesul de restaurare a durat zece ani, timp în care Benchaâbane a inventariat toate speciile de plante din grădini, a realizat un nou sistem de irigare și a îmbogățit grădinile, adăugând noi varietăți de plante. În 2001, Yves St. Laurent l-a însărcinat să dezvolte un parfum care să reprezinte Grădinile Majorelle. Abderrazzak Benchaâbane s-a implicat și în conceperea unor expuneri muzeale, pentru Musée de l’Art de Vivre și Musée de la Palmeraie din Marrakech.
– ora 14:30: Vernisajul expoziției colective Florilegium, la biserica fortificată din Cincșor, în prezența artiștilor. Intrare: 15 lei/ persoană.
– ora 16:00: Concert Byron, la biserica fortificată din Cincșor. Tarif: 50 lei/ persoană. Rezervări la kulturproject@gmail.com, tel. 0744.373.090. Concert în beneficiul bisericii fortificate, toate fondurile obținute sunt folosite pentru restaurarea și întreținerea monumentului.
În cei șaptesprezece ani de la înfiinţare, trupa rock Byron a devenit un nume-reper pe scena muzicii româneşti de calitate. O trupă care inspiră, o trupă cu muzică și versuri inteligente, Byron are la active șase albume de studio și trei de DVD-uri live. Sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari cu super-amplificare, în fața a mii de oameni, cât și în spații mai intime, pentru o mână de oameni. Relația lor cu Cincșorul este una specială – acesta este locul unde s-a născut albumul „Nouă”. În 2018, muzicienii de la Byron au petrecut o săptămână la Cincșor, în prima tabără de creație din istoria trupei. Acolo au luat naștere primele piese de pe ce avea să devină albumul „Nouă”. Doi ani mai târziu, în 2020, au revenit pentru a-l interpreta live în întregime într-o sesiune specială, #byronnouălive la Cincșor. În ultima zi de filmare, Byron împreună cu Lucia au înregistrat live piesa ”Nouă” chiar în biserica fortificată din Cincșor.
Reședința Internațională de Artă Vizuală Cincșor, inițiată în 2017, este cel mai important eveniment cultural din localitate, aducând laolaltă, anual, artiști români și străini care locuiesc și creează împreună, timp de o săptămână, inspirați de oamenii, cultura și natura locului. Anul acesta, tema pe care artiștii o vor interpreta plastic este Florilegium. Este primul an, dintr-un cinclu de trei, în care tema de inspirație este bogăția florei transilvănene.
În ultimii trei ani, tema reședinței a fost Față în față și a pornit de la transformările profunde ale satului transilvănean care au condus la reconfigurarea identităților individuale și ale comunităților, în special din cauza dispariței sașilor.
Deloc întâmplător, expoziția organizată la finalul reședinței are loc în biserica fortificată din Cincșor, simbol al identității unei comunități astăzi aproape dispărute, care se află ea însăși într-o schimbare de paradigmă, în căutarea unui nou rost, în urma pierderii funcției cultice. În noul ei rol – acela de biserică culturală – biserica monumet istoric își recapătă relevanța și însemnătatea în viața comunității.
Eveniment organizat de Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor și Kultur Project/ Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți, cu sprijinul Bisericii Evanghelice C.A. din România și al parohiei Cincșor.
Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor este un ONG înființat în anul 2008 pentru a sprijini Biserica Evanghelică Fortificată din satul Cincșor și comunitatea locală de aici.
Împreună cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor a reușit să acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii între anii 2011-2013. În anii 2014-2015, în colaborare cu partenerii săi instituționali, Asociația Moritics și WWF Romania, asociația a reușit să atragă finanțări suplimentare (prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român sau de la sponsori precum Telekom) pentru restaurarea parțială a fortificației bisericii și deschiderea unui centru turistic de importanță zonală în incinta fortificației. Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor a fost organizator și co-organizator al unui număr important de evenimente culturale găzduite de biserica fortificată Cincșor în efortul de revitalizare a acesteia și transformare, conform unui concept inovativ și inedit, în biserică culturală.