Brașovul bine administrat! În loc să facă din societatea RIAL una profitabilă și cu stabilitate financiară, managerii aduși pe linie politică de administrația USR mai tare au îngropat-o în datorii. În loc de performanță, în ultimii 3 ani societatea a fost subiectul scandalurilor. O parte din angajați care au fost dați afară au câștigat în instanță, ceea se înseamnă că au avut dreptate, iar conducerea în frunte cu membrii CA au greșit. Din păcate, scandalurile continuă și în mandatul noului manager interimar.
Ce spun sindicaliștii?
Sindicatul liber al salariaților din cadrul Societății RIAL Brașov a luat act cu surprindere de măsura discreționară și profund nelegală privind concedierea abuzivă a colegei și membrei noastre fondator al sindicatului, dna. PULPEA BIANCA MARIA care, a ocupat până la data concedierii funcția de Sef Serviciu Resurse Umane . Este evident că, actualul manager interimar de la data numirii în funcție nu a dorit altceva decât să destructureze societatea RIAL.
Spunem acest lucru deoarece anterior concedierii colegei noastre, a obligat-o pe fosta colega de birou, care îi ținea locul având în vedere că doamna se afla în concediu medical, să își înainteze demisia printr-o presiune constantă făcută asupra dânsei. Odată cu revenirea din concediu medical a colegei noastre, sef Serviciu Resurse Umane, acesteia i s-au înscenat mai multe referate cu privire la presupuse fapte ce pot constitui abateri disciplinare și ca urmare acesta a fost cercetată disciplinar de către o comisiei de cercetare disciplinară pe 7 spețe diferite in perioada 09.03 – 07.04. 2023.
La finalul cercetării disciplinare managerul societății printr-o decizie de 18 pagini îi comunică colegei noastre că i se desface contractul individual de muncă. Decizia este una cel puțin aiuritoare, în cuprinsul acesteia se regăsesc presupuse fapte din anul 2022, an în care actualul manager interimar nu avea nici un raport juridic cu Societatea RIAL SRL . Considerăm că de fapt managera RIAL nu a urmărit altceva decât să le concedieze pe colegele noastre de la Serviciul Resurse Umane ca să poată angaja după bunul plac persoane fără publicarea anunțurilor de angajare, angajarea făcându-se direct fără nici un fel de criteriu.
Sindicatul o va apăra pe membra sa, va contesta decizia de concediere și va face toate demersurile necesare în vederea stopării abuzurilor din parte managementului societății. Mai mult colega noastră a fost hărțuită, aceasteia după revenirea din concediul medical nici măcar nu i sa mai permis accesul în vechiul birou, la indicatia directorului a stat in secretariatul instituției, neputând in aceste conditii să își desfășoare activitatea. Hărțuirea a fost permanentă i sa încălcat în mod evident dreptul la egalitate de șanse și de tratament, dreptul la demnitate în muncă, drepturi prevăzute de lege, Regulamentul Intern și în Contractul Colectiv de Muncă .
Practic se dorește acapararea societății, Serviciul Resurse Umane fiind practic cheia în cadrul societății având în vedere că serviciu se ocupă de încheierea contractelor individuale de muncă, are atribuții privind salarizare, etc. Ori, pentru a angaja pe cineva fără a scoate postul la concurs sau măcar să fie publicat pe site, este evident că cu buna știință managerul societății a nerespectat dispozițiile Regulamentului Intern care prevede că se interzice:
– ” angajarea unei persoane sau promovarea salariaților pe alte criterii decât cele de competență profesională, eficiență profesională ( nu favorizarea angajării pe criterii de rudenie, politice, etc), înlesniri sau îngreunări în acordarea drepturilor salariale;”. În acest context, este evident că prin hărțuirea, discriminarea și abuzarea membrei noastre, ”inventarea” de presupuse abateri disciplinare, spunem presupuse având în vedere că membra noastră a fost cercetată pentru o presupusă abatere disciplinară când se afla în concediu medical, ori acest lucru este ”halucinant”, având în vedere că, atunci angajarea unei persoane sau promovarea salariaților pe alte criterii decât cele de competență profesională, eficiență profesională (favorizarea angajării pe criterii de rudenie, politice, etc), înlesniri sau îngreunări în acordarea drepturilor salariale;
– când salariatul se află în incapacitate temporară de muncă (concediu medical) contractul individual de muncă se suspendă pe acea perioadă.
Având în vedere aspectele menționate, faptul că în mod constant membra noastră de sindicat dar și colega care a fost nevoită să își înainteze demisia au fost hărțuite și abuzate si li s-au dat dispoziții care nu au legătură cu realitatea, sindicatul se va adresa instanțelor judecătorești în vedere reintegrării membrei noastre, tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de aceste abuzuri precum și organelor competente să verifice modul de administrare și gestiune a societății având în vedere faptul că societatea funcționează din bani publici.