Acasă Sănătate-Educație Protestele Federației „Solidaritatea Sanitară” se mută în curtea spitalelor

Protestele Federației „Solidaritatea Sanitară” se mută în curtea spitalelor

1

Programul de proteste al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România continuă cu o nouă acțiune: pichetarea unităților sanitare, ce se va desfășura joi, 29 februarie 2024.

Protestul programat pentru ziua de mâine se va derula în intervalul orar 12.00 – 12.30, în timpul pauzei de masă, fără întreruperea activității unităților. Acest protest este un alt semnal de avertizare a guvernanților: „o repetiție” pentru grevă, care indică apropierea momentului declanșării grevei generale.

Toți angajații din unitățile sanitare publice care participă la aceste forme de protest susțin revendicările Federației ”Solidaritatea Sanitară”care au drept referință de bază respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflația, continuă cu solicitarea unei creșteri a veniturilor salariale reale (a puterii de cumpărare a acestora) și cu necesitatea unei distribuții echitabile a creșterilor salariale, care să includă creșterea proporțională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac angajații lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale.

Reiterăm că acțiunile de protest organizate de Federația ”Solidaritatea Sanitară” în ultima lună au fost determinate de oferta insuficientă a guvernului, făcută la întâlnirea comună cu cele două federații reprezentative din Sănătate din 25 ian. 2024, respectiv o creștere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creștere a veniturilor salariale cu cca. 13,5%. Federația ”Solidaritatea Sanitară” a demonstrat în toată această perioadă că oferta guvernului presupune de fapt o creștere medie a veniturilor angajaților care nu acoperă nivelul inflației nici măcar din ultimii 2 ani (23,59%), această politică de salarizare continuând și în anul 2024 scăderea puterii de cumpărare a profesioniștilor din sănătate. De asemenea, protestele sunt motivate și de refuzul guvernanților de a onora angajamentele asumate față de reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” în anul anterior, cel mai important fiind adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali.

 

De ce am ajuns aici?

Suntem aici deoarece Guvernul României nu acordă o majorare suficientă  angajaților din sănătate pentru a asigura o indexare a veniturilor salariale cu inflația.

Protestăm deoarece indiferența guvernanților sărăcește continuu angajații din sănătate, pe mulți dintre ei conducându-i deja în zona sărăciei salariale.

Protestăm iar față de un Guvern care anunță angajații din sănătate că le vor crește salariile, când de fapt veniturile salariale reale scad.

Guvernul refuză indexarea veniturilor salariale cu inflația!

Acest refuz a determinat în ultimii 5 ani, până acum, o scădere a veniturilor salariale reale (în medie) de 22,4%. Cu alte cuvinte, din perspectiva puterii de cumpărare acum suntem cu 22,4% mai săraci decât în ultimii ani, venitul salarial real a scăzut cu un sfert în ultimii 5 ani.

Asistentelor li se platesc sporuri pentru ture și zile nelucrătoare la nivel de anul 2018. Infirmierelor la fel!

medicilor li se platesc  gărzile suplimentare la un tarif-orar de acum 6 ani.Deja tot mai multi medici refuza sa mai faca garzi inafara normei normale de lucru,ceea ce va duce la un dezechilibru major in asigurarea continuitatii actului medical,cei mai afectati vor fi pacienții.

Personalul TESA are sporurile raportate tot la salariile de acum 6 ani!

 

Ce  solicităm:
  • Indexarea veniturilor salariale cu inflația raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie și raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată.
  •  Indexarea veniturilor salariale cu inflația se face prin raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de angajați
  • Indexarea veniturilor salariale cu inflația presupune acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță pentru toate categoriile profesionale

 

MOTIVE
  • Toți angajații din Sănătate au sporurile calculate la salariul din decembrie 2018
  • Pentru orele lucrate în ture:

– O asistentă medicală câștigă în plus doar 2,8 lei net pe oră.

– O infirmieră sau o îngrijitoare câștigă între 1,3 și 1,7 lei net/oră.

  • Personalul auxiliar sanitar

Infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii (…) sunt angajații cei mai afectați de disfuncționalitățile legii salarizării unice, aceasta fiind o sursă continuă de inechitate pentru ei. Ei nu beneficiază nici la ora actuală de sporuri raportate la salariile de bază. Acesta este una dintre multele situații care dezvăluie adevăratul sens al sloganului „Sănătatea a avut prioritate în legea salarizării”.

  • Personalul nemedical/TESA

Este o altă categorie de personal nedreptățită de legea salarizării.

Personalul TESA are sporurile raportate tot la salariile de acum 6 ani!

  • Gărzile medicilor

Din cauza desfășurării gărzilor în continuarea programului de lucru de la norma de bază, în majoritatea cazurilor se ajunge la cumularea activității din cele două contracte, adică la 30 de ore de lucru continuu.

Salariul de bază pentru contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare este cel de la 1 ianuarie 2018. Este ușor de înțeles că această situații generează aberații

 

Guvernul României a mințit public, încălcându-și angajamentele pe care le-a făcut față de angajații din sănătate în urma protestelor noastre de anul trecut.

S-au angajat în fața noastră că până la sfârșitul anului 2023 vor aplica nouă lege a salarizării, în forma negociată. Asta presupunea atât creșterea salariilor de bază cât și creșterea drepturilor salariale aferente asigurării continuității serviciilor medicale și desfășurării activității în diferite condiții de muncă.

Ce au făcut în schimb până acum? Au acordat o creștere a salariilor de bază cu doar 5%, care înseamnă de fapt o creștere medie a veniturilor salariale cu 3,4%.

Au promis o creștere suplimentară a salariilor de bază cu 15%, acordată etapizat. La momentul ei maxim această creștere v-a însemna de fapt o creștere medie a veniturilor salariale cu doar 10%.

Ce înseamnă aceste creșteri salariale în mod real? O scădere continuă a veniturilor salariale reale.

 

CONCLUZII

Există câteva gesturi simple, pe care le solicităm guvernanților:

(1) Aplicarea integrală a actualei legi a salarizării. Asta înseamnă modificarea OUG 115/2023 prin legea de aprobare în sensul acordării tuturor drepturilor salariale, inclusiv raportarea sporurilor și a tarifului orar al gărzilor la salariile de baza în plată.

(2) Adoptarea și aplicarea noii legi a salarizării în forma negociată. Ea presupune creșterea veniturilor salariale la nivelul așteptat.

(3) Modificarea legii pensiilor în sensul recunoașterii îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare.

Aceste solicitări vor fi transmise în perioada următoare fiecărui parlamentar, atât la nivel central cât și la întâlnirile din teritoriu.