Acasă Social Propark Fundația pentru Arii Protejate: „Dacă le dăm o șansă și o...

Propark Fundația pentru Arii Protejate: „Dacă le dăm o șansă și o voce, tinerii se implică în conservarea naturii”

0

În data de 31 martie 2024 se încheie cei trei ani de implementare ai proiectului Activăm Viitori Lideri pentru Protecția Naturii, un proiect derulat de Propark Fundația pentru Arii Protejate, în parteneriat cu Administrația Parcului Național Defileul Jiului, Administrația Parcului Național Piatra Craiului, Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului, Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Administrația Parcului Natural Putna Vrancea – cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.

Acest proiect reprezintă doar un început al unui program unic în România de educație ecologică și dezvoltare organizațională dedicat administratorilor de arii protejate din țara noastră.

Ne dorim ca Activăm Viitori Lideri în conservarea naturii să fie o mișcare națională de conștientizare a importanței implicării tinerilor în managementul parcurilor naturale și naționale din România, prin înființarea și extinderea Consiliilor Științifice și Consultative de Tineret.

Aceste activități de educație au fost cu: traininguri despre ce înseamnă activism civic, importanța naturii și a ariilor protejate, drumeții în natură, tabere tematice, jocuri despre natură și climă, crearea de spații tematice în școli, dedicate parcurilor naturale și naționale din zonele respective, excursie la Bruxelles, la Parlamentul European sau Ministerul Mediului, formarea unui Cabinet de Consilieri de Mediu al Tinerilor, crearea și lucrul în Consilii Consultative și Științifice pentru Tineret – un model de implicare civică a tinerilor, pe lângă parcurile naturale și naționale din România.

Acesta este un model validat și la nivel european de Federația EUROPARC, prin crearea propriului Consiliu de Tineret, mișcare ce susține demersul de a împuternicii tinerii să devină ambasadori ai ariilor protejate.

Dorim ca acest model de implicare activă a tinerilor în conservarea naturii să fie preluat, în timp, de cât mai multe administrații de arii protejate din România.

Despre noi – Propark – Fundația pentru Arii Protejate

Suntem principalul furnizor de instruire pentru arii protejate și conservare din România, cu un rol activ în rețelele europene și mondiale, rețele care își propun să dezvolte capacitatea profesională a celor ce lucrează în acest domeniu.

Misiunea noastră – încă din 2008, de la înființare  – este să oferim oportunități de învățare și formare profesională pe tot parcursul vieții pentru practicienii din ariile protejate și specialiștii în conservare și să îi sprijinm să protejeze mai bine natura, în beneficiul societății.

Viziunea noastră: până în 2050, ariile protejate și conservate vor fi gestionate de profesioniști pasionați și competenți, pentru a inversa pierderea biodiversității în aceste zone, facilitând dezvoltarea durabilă și contribuind la atenuarea schimbărilor climatice în beneficiul oamenilor – Erika Vaida-Bela, Specialist Arii Protejate și fondator Propark – Fundația pentru Arii Protejate.