În data de 9 septembrie 2023, în interiorul municipiului Brașov, cea de-a II-a ediție a competiției de aventură care promovează ariile protejate din județul Brașov – Propark Adventure Race Family&Friends.
ProPark Adventure Race Family & Friends aduce o combinație inedită între aventură și descoperirea ariilor protejate din Brașov. Participanții vor naviga prin provocări tematice și probe speciale într-un eveniment ce promovează natura și valorile locale.
Ce presupune ProPark Adventure Race Family & Friends?
- O Aventură care va promite șansa să descoperiți o selecție din ariile protejate din județul Brașov
- Orientare sportivă – deoarece veți primi harta cu cele 10 puncte de control doar cu o seara înainte de startul competiției și fiecare echipa în parte își va trasa modalitatea de a ajunge de la un punct la altul
- Probe speciale – În fiecare dintre cele 10 puncte de control veți fi întâmpinat de o echipă care vă va îndruma să realizați o probă specială. Probele vor testa cunoștințele despre valorile naturale și culturale ale ariilor protejate din județul Brașov.
- Muncă de echipă – fiecare echipă va fi compusă din 4 membri dintre care minim un minor. Probele speciale pe care le parcurgeți trebuie să fie realizate de către toți membrii echipei. O ocazie de a parcurge o competiție împreună cu prietenii sau familia, și de a înțelege mai în profunzime aspecte legate de mediu și arii protejate dar și de a vă distra împreună pe parcursul traseului.
- Promovarea valorilor naturale – fiecare echipa care se va înscrie va fi obligata să poarte numele unei arii protejate din județul Brașov sau din județele limitrofe Brașovului. Echipele vor fi rugate să creeze postări pe social media despre experiențele personale din acele arii protejate sau pur si simplu să promoveze aceste destinații prin intermediul unor postări în rândul prietenilor. Câteva exemple de probe speciale care ar putea fi realizate în cadrul competiției de aventură:
- Recunoașterea faunei sălbatice prin împrăștiere și urme
- Recunoașterea speciilor specifice de floră
- „Traducere” din graiul local
- Identificarea de case cu elemente arhitecturale tradiționale
- Sarcini specifice muncii de ranger
- Colectarea probelor de ADN de la animale sălbatice
- Îndepărtarea speciilor invazive din pajiști
- Primul ajutor
- Monitorizarea vieții sălbatice prin colare și GPS
- Sprijinirea producătorilor din comunitățile locale să își facă reclame pentru produsele locale
- Puzzle-uri concepute pentru a cuceri vechi cetăți situate în zonele protejate
- Jocuri tradiționale
- Practicarea modului de viață tradițional
- Practicarea unui meșteșug tradițional
- Degustarea mâncărurilor locale și stabilirea ingredientelor locale – pe baza florei specifice etc