Acasă Local Proiectul PNL Municipiul Brașov: O nouă pădure parc pentru recreere și educație...

Proiectul PNL Municipiul Brașov: O nouă pădure parc pentru recreere și educație în natură

0

Grupul consilierilor locali ai Partidului Național Liberal (PNL) Filiala Brașov a inițiat un proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind transformarea unei suprafețe totale de 1.767,50 hectare într-o nouă pădure parc, principalele obiective ale acesteia fiind recreerea și educația în natură.

Astfel, suprafața totală de păduri parc din jurul Brașovului ar crește la 2.282 hectare, o suprafață suficientă pentru desfășurarea acestor tipuri de activități de către brașoveni, în primul rând, precum și de către turiștii care ne vizitează orașul.

Această propunere este fundamentată științific și vine în urma discuțiilor din workshop-ul organizat în data de 21.10.2022 de către secretarul de stat din Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Ionuț Sorin Banciu, eveniment la care au fost prezentate rezultatelor preliminare ale proiectului implementat de INCDS și RPLP Kronstadt, finanțat din fonduri europene și denumit „Monitorizarea stării ecosistemelor forestiere și valorificarea potențialului recreativ, cultural și istoric al pădurilor urbane și periurbane administrate de RPLP Kronstadt”. La workshop au participat reprezentanți ai autorităților locale din domeniu pădurilor și mediului, ONG-uri, specialiști în conservarea naturii și simpli cetățeni.

În imaginile de mai jos sunt prezentate situația actuală a pădurilor parc și amplasarea pe hartă a suprafeței la care vom face referire în continuare

harta

harta 2

Cu verde sunt marcate suprafețele propuse să fie transformate în păduri parc, suplimentar față de cele deja incluse: 1.767,5 ha.

Având în vedere prevederile art. 37, alin. 10 şi Anexa nr. 1 (pct. 4 şi 26) din Legea 46/ 2008 privind Codul Silvic, potrivit cărora în aceste păduri parc pot fi amenajate respectiv pot fi realizate alei realizate din materiale ecologice (cu lăţimea de maximum 2 m), piste pentru biciclete, poteci sau trasee tematice, puncte de informare și pot fi amplasate bănci, toalete ecologice, sisteme de iluminat sau construcţii provizorii din lemn (suprafaţa construită de maximum 15 mp), propunem atribuirea acestei categorii funcționale suprafeței identificate.

Astfel, aceste păduri, care nu sunt de producție, vor deveni accesibile unor categorii foarte diverse de iubitori ai naturii: cei care vor să desfășoare activități sportive, elevi și profesori, turiști, cetățeni de toate vârstele. Totodată, amintim că în pădurile parc se pot realiza împăduriri cu specii care nu sunt din tipul natural fundamental, fiind supuse unui regim specific de conservare, fapt ce ar duce atât la îmbunătățirea peisajului, cât și la realizarea altor scopuri recreative.

Transformarea acestor păduri într-o arie naturală protejată ar determina imposibilitatea realizării unor astfel de amenajări, în cazul respectiv scopul prioritar fiind protejarea biodiversității și nu amenajarea pădurilor, astfel încât ele să le devină accesibile tuturor brașovenilor și turiștilor.

Ținând cont de prevederile legale în vigoare, menționăm că  propunerea noastră și atribuirea categoriei funcționale în privința pădurilor-parc vor fi fundamentate pe  solicitarea proprietarului/ administratorului fondului forestier, studii de specialitate, avizul Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultură, studii ce sunt deja în derulare în cadrul proiectului mai sus menționat, avâd ca termen de finalizare luna iunie 2023.

Această propunere se poate implementa simplu și rapid, fără costuri suplimentare semnificative. Mai mult, conform prevederilor legale în vigoare, RPLP Kronstadt are obligația realizării periodice de studii de specialitate necesare atât avizării amenajamentelor silvice, precum și a altor lucrări silvice care să asigure regenerarea arboretelor și îndeplinirea satisfăcătoare și permanentă a funcțiilor de protecție și agrement ce revin acestor păduri.

Nu în ultimul rând, propunerea atribuirii acestei categorii funcționale suprafeței mai sus amintite nu necesită înființarea unei structuri suplimentare de administrare a acestor suprafețe, deoarece acestea sunt administrate, deja, de RPLP Kronstadt, conform art. 12 alin (1) din Legea nr. 46/ 2008 (Codul silvic) republicată, cu modificările și completările ulterioare potrivit cărora „Fondul forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale se administrează prin ocoale silvice de regim, care funcţionează ca regii autonome de interes local”. Astfel, administrarea acestor suprafețe va fi asigurată, în continuare, de către RPLP Kronstadt, cu respectarea prevederilor amenajamentelor silvice.

Liderul grupului PNL din Consiliul Local Brașov, Sebastian Rusu