Acasă Social Prima casă de romi de la Muzeul Satului, translatată dintr-o localitate...

Prima casă de romi de la Muzeul Satului, translatată dintr-o localitate din județul Brașov, va avea un asistent virtual

0

Casa lui Lazăr Năftănăilă de la Muzeul Național al Satului va avea un asistent virtual. Aceasta este prima casă de romi din patrimonial muzeului și va fi inaugurată la 30 aprilie. Locuința, translatată dintr-o localitate din județul Brașov, va avea un asistent virtual echipat cu inteligență artificială care va conduce vizitatorii în cadrul expoziției. Muzeul Satului pregătește și translatarea unei șuri tradiționale din zona Făgărașului, pentru ca gospodăria să fie completă, așa cum erau cele mai multe din această zonă.

Inițiativa face parte din proiectul „ROM(a)NOR Interferences” dedicat romilor și este realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și 2014 – 2021 și Norvegiene, prin Programul RO-Cultura.

„Proiectul presupune cercetarea etniei rome şi câteva obiective obligatorii de îndeplinit. Am adus casa de romi, am transferat-o în sat după o cercetare de un an de zile prin satele rome din toată ţara. Am ales casa Calbor, din satul Calbor, casa lui Lazăr Năftănăilă, unul dintre liderii acestei etnii din perioada interbelică”, a declarant Paula Popoiu, directorul Muzeului Național al Satului, pentru adevărul.ro.

 

Foto: adevărul.ro