Acasă Social Prima carte scrisă în limba română s-a tipărit la Brașov! 463 de...

Prima carte scrisă în limba română s-a tipărit la Brașov! 463 de ani de când s-a început lucrul la tipărirea Tetraevanghelului

0
Prima carte în limba română a fost tipărită chiar pe aceste meleaguri în urmă cu nici mai mult, nici mai puțin decât 463 de ani în urmă. În 1560, diaconul Coresi începea lucrul la traducerea din limba slavonă a Tetraevanghelului. Iată că după atâția ani, acest mare cărturar nu a fost dat uitării, ba dimpotrivă memoria îi este cinstită.
Deputat PNL Gabriel Andronache a postat un mesaj pe Facebook pentru pentru a cinsti memoria celui care a contribuit la răspândirea limbii române scrise.
Se împlinesc 463 de ani (1560) de la începerea tipăririi uneia din primele cărţi în limba română, Tetraevanghelul, tradus din limba slavonă, autor fiind diaconul Coresi, un volum care cuprindea textul integral al celor patru Evanghelii, la traducerea căruia au contribuit şi preoţii români din Şcheii Braşovului.
Tetraevangheliarul avea să fie finalizat la 30 ianuarie 1561, şi apărea la Braşov.
La 3 mai 1560 începe să tipărească Tetraevangheliarul, proces care se încheie la 30 ianuarie 1561, o carte scrisă cu 156 de ani înainte, de Nicodim, însă Coresi s-a bazat pe vechile traduceri româneşti ale Sfintei Scripturi, cu adaptările făcute de preoţii de la biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului (atestată prin mărturii de la 1292), unde funcţiona şi prima şcoală din România, din anul 1495.
Lucrarea făcea parte dintr-o serie mai amplă, de peste 15 volume, iar în epilogul cărţii se menţionează că aceasta a fost tipărită „să fie popilor rumâneşti să înţeleagă să înveţe rumânii cine-s creştini”.
Coresi contribuie şi la îndreptarea ortografiei limbii române, prin faptul că stabileşte reguli de despărţire a cuvintelor, făcând scrisul mai uşor de înţeles şi răspândit, influenţând în acest fel şi ortografia actelor şi documentelor din cancelariile domneşti.
Tipograf şi cărturar de seamă, Coresi a trăit în secolul al XVI-lea şi a învăţat meşteşugul tiparului în atelierul lui Dimitrie Liubavici, apoi trece munţii şi se stabileşte la Braşov, unde avea să desfăşoare o rodnică activitate de aproape un sfert de veac.” a fost mesajul transmis de către deputatul PNL Gabriel Andronache
Articolul precedentTânăr drogat cu cannabis, depistat după ce a parcat pe un loc destinat persoanelor cu handicap
Articolul următorCu ce spectacole vă puteți delecta la Opera Brașov în prima săptămână din mai?