Acasă Social Prețul la apă va exploda din septembrie! Compania Apa Brașov anunță o...

Prețul la apă va exploda din septembrie! Compania Apa Brașov anunță o creștere de 24%

0

Brașoveni, solicitați explicații Consiliului Județean și Municipiului Brașov care sunt acționari majoritari!

Compania Apa Brașov mărește iar tariful la apă chiar dacă ultima modificare a avut loc la 1 ianuarie 2022.

Indivizii care încasează mii de euro lunar de la Compania Apa pe spatele brașovenilor au considerat că este timpul și momentul ca prețul apei să mai crească. Nu cu 2-3 procente, ci cu 24%.

În tot acest timp, potrivit declarațiilor de avere ale directorilor de la Compania Apa, aceștia încasează lunar mii de euro. Numai directorul general primește lunar echivalentul la aproape 6000 de euro. Totul pe spatele locuitorilor din județ.

Precizăm că de-a lungul timpului la Compania Apa au fost mai multe scandaluri privind calitatea apei. Unul dintre acestea a fost cel în care DSP a anunțat că apa nu este potabilă.

Cu toate că managementul companiei a lăsat de dorit în ultimii ani, Consiliul Județean Brașov și Primăria Brașov prin liderii lor nu fac nimic pentru brașovenii care plătesc scump pentru apa furnizată, iar serviciile nu se ridică la nivelul așteptărilor.

Probabil și pentru faptul că în Consiliul de Administrație de la Compania Apa Brașov se află angajați de la Consiliul Județean trimiși acolo pe linie politică, fiind apropiați ai conducerii. Deși nu fac mare lucru pentru Brașov, aceștia încasează lunar peste 3000 de lei chiar dacă într-o lună poate avea loc doar o singură ședință.

Comunicatul Companiei Apa Brașov

Potrivit Deciziei Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare- ANRSC nr.141/09.08.2022, prețul apei potabile produse, transportate și distribuite în întreaga arie de operare va fi de 5.54 lei/mc, exclusiv TVA, iar tariful pentru canalizare – epurare va fi de 3, 82 lei/mc, exclusiv TVA.

Noile tarife se situează în media națională, respectiv pe locul 22 din cei 47 de operatori regionali și sunt printre cele mai mici, în comparație cu cele din județele care au aprobate Proiecte Operaționale de Infrastructură Mare (POIM).

Modificările au fost stabilite în conformitate cu:

– Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006;

– Legea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006;

– prevederile contractului de finanțare POIM, încheiat cu Ministerul Investițiilor și  Proiectelor Europene pentru ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov”;

– prevederile Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare;

Calculele sunt rezultate din Analiza Cost Beneficiu (ACB) aferentă Proiectului, care a fost realizată de consultant potrivit Metodologiei de tarifare cuprinse în HG 677/2017, privind investițiile în infrastructura de apă și apă uzată, document aprobat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Strategia de tarifare a fost verificată și de ANRSC (formula de ajustare) și este o condiție obligatorie precedentă încheierii contractului de finanțare, care a fost  semnat în data de 2 august 2022.

Prețurile reflectă, pe de-o parte acoperirea cheltuielilor de exploatare, influențate de inflație și, pe de altă parte, obligativitatea includerii  în tarif a părții de cofinanțare aparținând operatorului.

Concret, pe lângă inflația generală, au apărut creșteri mult peste acest indicator, atât  la energia necesară pompării apei, cât și la alte elemente de cost cum ar fi combustibilul și gazele, care au  generat costuri suplimentare inevitabile.

În privința cofinanțării Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov, contribuția operatorului reprezintă 6% din valoarea totală a lucrărilor care vor fi realizate. Cu alte cuvinte, la fiecare 100 euro investiți, contribuția din tarif trebuie să fie de 6 euro, restul venind din fondurile Uniunii Europene, ale bugetului de stat al României, ale  bugetelor Municipiului Brașov și ale Județului Brașov, care a preluat sarcina de la localitățile cuprinse în programul  de investiții.

Conform  Deciziei ANRSC, tarifele menționate mai sus au ca dată de aplicare 1 septembrie 2022.

Cititi si

Săracii oameni bogați de la Compania Apa Brașov. Directorul general, salariu de circa 6000 de euro pe lună, plus încă 1000 de euro pensie

Cum sunt ținuți în brațe șefii de la Compania Apa Brașov pe salarii de mii de euro. Ce fac acționarii de la Consiliul Județean si Primăria Brașov

Salarii de nababi la Compania Apa Brașov. Consilierii locali sunt revoltați

Articolul precedentPrimăria Brașov nu simte creșterea prețului la energie electrică. Becurile ”ard” și ziua pe unele străzi (FOTO)
Articolul următorA plouat cu amenzi pe Trasfăgărășan
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.