Acasă Regional Președintele CJ Covasna: „Vom putea încheia anul 2022 fără probleme”

Președintele CJ Covasna: „Vom putea încheia anul 2022 fără probleme”

Investițiile și câteva proiecte importante din domeniul sănătății și al siguranței comunității au fost temele principale trecute pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Covasna, care s-a reunit joi, 24 noiembrie, în comuna Chichiș, la invitația administrației locale.

Județul Covasna a încasat mai mulți bani decât era prevăzut din redevențele miniere. La începutul anului ne așteptam la un milion de lei, iar acum am înregistrat o depășire cu 715 mii lei a prevederilor anuale. Acest surplus este o garanție că vom putea încheia anul fără probleme în toate instituțiile noastre. În plus, au fost suplimentate sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate. Județul Covasna a primit 1,909 milioane de lei pentru susținerea sistemului de protecție a copilului și asistență socială. Am majorat bugetul Spitalului Județean de Urgență cu 1,25 milioane de lei, sumă care provine  din modificarea valorii contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, cu privire la rectificarea bugetară.

Consiliul Județean a aprobat joi asocierea cu Instituția Prefectului, Fundația „Mihai Viteazul” și Asociația Părinților și Cadrelor Didactice a Școlii Gimnaziale Nicolae Russu Pro Comunitate, cu scopul de a finanța și organiza manifestările artistice și culturale dedicate Zilei Naționale a României în anul 2022. „Contribuția Judeţului Covasna va fi de 50.000 lei, care se vor asigura din bugetul județului pe anul 2022. Din această sumă, 40.000 lei vor fi virați în contul Fundației „Mihai Viteazul” și 10.000 lei, în contul Asociației Părinților și Cadrelor Didactice a Școlii Gimnaziale Nicolae Russu Pro Comunitate din Sita Buzăului” – a punctat președintele. 

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” a solicitat achiziționarea unei ambulanțe SMURD tip B2. Ambulanța ar urma să intervină pentru acordarea primului ajutor calificat la nivelul orașului Covasna, unde ar trebui să aibă un sector de intervenție format din 7 unități administrativ-teritoriale (Covasna, Valea Mare, Boroșneu Mare, Brateș, Comandău, Zăbala și Zagon), care însumează 19 localități, cu o populație totală de aproximativ 27.875 locuitori și o suprafață de 722,48 km. Necesitatea achiziționării ambulanței SMURD tip B2 rezultă și din faptul că orașul Covasna este o stațiune balneoclimaterică de interes național. „Societatea HS Timber Productions S.R.L. a răspuns afirmativ la solicitarea noastră de sponsorizare. Aceasta va acorda o sumă de 80.000 euro pentru achiziționarea unei ambulanțe SMURD tip B2, iar restul sumei va fi alocat din bugetul nostru. Valoarea estimată a ambulanței se ridică la 110 mii de euro” – a mai spus Tamás Sándor. 

 

Consilierii județeni au aprobat participarea Spitalului Județean de Urgență ,,Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Județul Covasna, la procesul de aplicare pentru finanțarea unui proiect ce vizează creșterea calității serviciilor medicale furnizate în regim ambulatoriu în cadrul Spitalului Județean Documentația va fi depusă la un apel de proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii medicale a unităților de asistență medicală ambulatorie, finanțată din fondurile europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență. „În cadrul policlinicii, lucrează 83 de medici în 26 de specializări. Aceștia asigură anual aproximativ 100 de mii de consultații. Dorim îmbunătățirea calității actului medical prin achiziționarea de echipamente pentru infrastructura ambulatorie. Se vor extinde posibilitățile de diagnosticare, tratamentele în ambulatoriu, inclusiv micile intervenții chirurgicale. Dorim să digitalizăm radiologia” – a precizat managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert. Valoarea totală a proiectului se ridică la 12.734.078 lei. 

 

În cadrul aceleiași ședințe, a fost aprobată și participarea Spitalului Județean cu proiectul „Creșterea siguranței, securității și funcționalității Spitalului Județean prin investiții specifice reducerii I.A.A.M la apelul de proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, finanțate din fondurile europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență. Prin acest proiect se dorește dezvoltarea laboratorul de analize de microbiologie specializate și achiziționarea de echipamente destinate reducerii IAAM – Infecții asociate asistenței medicale depistate în unități sanitare, respectiv achiziționarea unui sistem de decontaminare a aerului din încăperi. În spital, rata infecțiilor asociate asistenței medicale depistate și declarate este 0,887%. Valoarea totală a proiectului este de 8.197.432 lei. 

 

Clădirea principală a taberei de la Zăbala, construită de la zero

 

Totodată, în ședința de joi, s-a luat decizia de a reconstrui tabăra din Zăbala. Școala Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe a fost desemnată să întocmească o documentație cu privire la reconstruirea taberei, în vederea accesării de fonduri europene nerambursabile de către Județul Covasna. 

 

În baza expertizei tehnice, s-a constatat faptul că construcțiile existente nu au rezistența și stabilitatea necesară, de aceea se propune demolarea lor. Se va construi o nouă clădire cu o suprafață desfășurată de 1500 mp. Camerele  vor fi dotate cu grupuri sanitare proprii, cu două-trei paturi, pentru minimum 50 de persoane, va exista o sală de conferințe, respectiv o sală de mese pentru 80 de persoane. Se dorește realizarea investiției din fonduri europene nerambursabile” – a detailat președintele.

 

În cadrul aceleiași ședințe, a fost aprobată Nota conceptuală și Tema de proiectare pentru acest obiectiv de investiție. La rândul său, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe, Gáj Nándor, a precizat că centrul de agrement din Zăbala, tabăra Csipkés, este o locație populară datorită apropierii sale de natură, vara fiind rezervat aproape 100%. 

 

În ședința de joi, a fost aprobată și participarea Județului Covasna la Proiectul „Promovarea și Îmbunătățirea Metodelor Existente de Participare a Tinerilor” (PRIME 2022-2024) din cadrul programului ERASMUS+. Proiectul este compus pe de o parte dintr-un Consorțiu alcătuit din universități, asociații de elevi și studenți, iar pe de altă parte, are drept parteneri diferite UAT-uri și instituții, printre care și Consiliul Județean Covasna.  Proiectul a primit o finanțare de 400.000 de euro, dar Consiliul Județean nu își va asuma obligații financiare prin aderare la parteneriat.  

 

Consilierii județeni au aprobat și Nota conceptuală și Tema de proiectare pentru realizarea pistei de biciclete Sfântu Gheorghe – Arcuș, în zona drumului județean DJ 121B, pe tronsonul cuprins între limita UAT Sfântu Gheorghe și intersecția DJ121B cu Strada din Cartierul Poiana Arcușului, zonă rezidențială nouă. Lungimea propusă a pistei de cicliști este de 2,2 km. Pista de biciclete se va realiza în zona drumului județean DJ 121 B, pe acostamentul acestuia.

 

Primarul comunei Chichiș, Silviu Tăraș, a întâmpinat consilierii județeni, apoi a prezentat pe scurt realizările și ideile de dezvoltare a comunei, mulțumind totodată Consiliului Județean pentru sprijinul constant. După ședință, a invitat consilierii județeni să viziteze împreună școala generală, proaspăt renovată și cu sprijinul Consiliului Județean Covasna. De altfel, invitația în comună a fost prilejuită tocmai de inaugurarea acestei școli.