Acasă Social Pregătiri pentru Festivalul Zilelor Culturale Maghiare din Brașov „Țara Bârsei”

Pregătiri pentru Festivalul Zilelor Culturale Maghiare din Brașov „Țara Bârsei”

0

Consiliul Județean Brașov a anunțat că au început pregătirile pentru Festivalul Zilelor Culturale Maghiare din Brașov „Țara Bârsei”, care ajunge în acest an la cea de-a 13-a ediție‼

În perioada 11-17 septembrie, maghiarii din Brașov și din împrejurimi sunt așteptați la cel mai mare număr de evenimente ale maghiarilor din Țara Bârsei, în mai multe locații emblematice din Brașov.

La fel ca în anii trecuți, programul include concerte, proiecții de filme, programe dedicate copiilor, un târg al meșteșugarilor și producătorilor, publicul fiind așteptat, timp de o săptămână întreagă, la o serie de evenimente culturale.

Tamás Toró, principalul organizator al Festivalului Zilelor Culturale Maghiare din Brașov „Țara Bârsei”, declară despre eveniment:

„În urmă cu paisprezece ani am avut un gând și am îndrăznit să visez ca, după o pauză de 71 de ani, Zilele Culturale Maghiare din Brașov să existe din nou. Am visat la o serie de evenimente care să fie un festival cultural dedicat minorității maghiare din Brașov și din Țara Bârsei, în care să se regăsească toate domeniile artelor și care să umple un gol. Sunt convins de faptul că alături de biserică, școlile maghiare și afacerile maghiare, o forță unificatoare esențială o reprezintă cultura. Din păcate, în Brașov nu există instituții culturale maghiare, astfel că încercăm să potolim setea culturală a maghiarilor din Brașov și din Țara Bârsei prin intermediul unor festivalurilor de gen”.

Pentru a satisface nevoile culturale ale maghiarilor care locuiesc în regiune, echipa organizatoare a Festivalului Zilelor Culturale Maghiare din Brașov pregătește o serie bogată de evenimente diverse.

Timp de o săptămână, piețele publice și alte locații din oraș vor răsuna de concerte, proiecții de film, programe dedicate familiilor și copiilor, prezentări de carte, expoziții și un colț al vinului și gastronomiei.

Vor avea loc peste 50 de programe dedicate celor mari și celor mici, printre care și o întâlnire a ansamblurilor de dansuri populare maghiare, diferite evenimente muzicale, excursii, un atelier de literatură, mai multe ateliere de artizanat.

Iubitorii muzicii rock se vor putea bucura de un concert al Formației Kata Kiss, în timp ce tinerii vor fi răsfățați cu spectacolul uneia dintre cele mai populare și cunoscute trupe maghiare, Anna and The Barbies, care va încheia festivalul în Piața Sfatului.

Cu gândul la generația mai în vârstă, au fost invitaţi artiști ca Dolly Plusssz și Republic,  precum și cel mai recent reprezentant al Transilvaniei, formația TITÁN.

În prima jumătate a săptămânii accentul va fi pus pe programele culturale: festivalul începe cu un concert memorial Zsuzsa Cserháti – Péter Máté, care va avea loc în 11 septembrie, de la ora 19:00, în sala mare a Teatrului „Sică Alexandrescu”.

Accesul la concertul de deschidere se va face cu bilet de intrare ce poate fi achiziționat de pe www.bilete.ro prețul unui bilet fiind de 50 de lei.

Începând de joi își va deschide porțile și târgul de produse tradiționale „Kronstadt Fair”, iar începând de vineri, și colțul vinului și gastronomiei, care va fi găzduit de Curtea Colegiului Național „Áprily Lajos” și al HUB2068.

Accesul este gratuit la aproape toate programele, cu excepția concertului de deschidere, a degustărilor de vinuri și a turului memorial cu autocarul (programat sâmbătă, 16 septembrie).

Festivalul Zilelor Culturale Maghiare din Brașov „Țara Bârsei”, ediția a XIII-a 2023 este un proiect realizat de Asociaţia Maghiarilor din Ţara Bârsei în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, fiind finanțat de Consiliul Județean Brașov cu suma de 120.000 de lei în cadrul Programului privind acordarea de finanţări nerambursabile din bugetul propriu al judeţului pentru proiecte iniţiate de asociaţii şi fundaţii culturale.

Articolul precedentLa Ghimbav, clasele sunt deja pregătite pentru noul an școlar
Articolul următorPercheziții D.I.I.C.O.T. la traficanții de droguri din Brașov