Acasă Social Povestea legendarului Ogoranu, din Țara Făgărașului, care nu a putut fi prins...

Povestea legendarului Ogoranu, din Țara Făgărașului, care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii. Ce sumă încasau lunar informatorii

0

Ion Gavrilă Ogoranu (1923 – 2006) s-a născut într-o familie de români cu trei copii, în Țara Făgărașului. S-a angajat ca luptător anticomunist în facultate, la Cluj. Pentru activitatea sa a fost condamnat, în contumacie, la moarte. Timp de 29 de ani, organele securității nu au putut să-l captureze.

A fost prins în 1976, dar a fost salvat de la execuție cu ajutorul soției sale Ana Gavrilă Ogoranu, când aceasta a cerut în scris intervenția directă a președintelui american Richard Nixon.

Grupul său din care făceau parte 12 tineri, majoritatea studenţi sau absolvenţi de facultate, a rezistat cu arma în mână aproape 10 ani în Munţii Făgăraş, în condiţii extrem de dificile. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a dat publicității o chitanță cu sumele încasate lunar de către informatori. „Cât costa un suflet de iudă? 1000 lei lunar! Atât încasa un informator al Miliției din zona Făgărașului pentru informațiile oferite despre grupul de partizani Gavrilă și susținători acestuia, pe perioada unei luni“, scriu reprezentanții Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu”, citați de adevărul.ro.

Foto: adevărul.ro.