Acasă Social PETrică se întoarce!

PETrică se întoarce!

După ce, în 30 noiembrie sistemele de colectare a ambalajelor PETrică și-au suspendat activitatea, odată cu intrarea în vigoare a Sistemului de Garanție-Returnare, astăzi Consiliul Local are pe ordinea de zi propunerea de prelungire a programului.

În ședința de astăzi, unul dintre proiectele de hotărârea care va fi dezbătut  de Consiliul Local este cel referitor la prelungirea campaniei de conștientizare privind colectarea selectivă în Municipiul Braşov, până în 30 iunie 2024, prin programul PETrică. Este vorba despre cele trei sisteme automate de tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile – PET-uri, sticle și doze de aluminiu – instalate în cartierele Valea Cetății, Astra și zona Gării, care le permit celor care reciclează să călătorească gratuit cu mijloacele de transport RATBV.

La baza acestei propuneri stă faptul că, în acest moment, există foarte multe ambalaje pe piață care nu sunt incluse în SGR, acest sistem de garanție-returnare fiind într-o perioadă de tranziție. Aceasta se estimează că se va încheia vara viitoare, moment în care pentru toate ambalajele de pe piață se va plăti o garanție de 50 de bani, care se va recupera în momentul returnării ambalajelor goale*. Prelungirea acestui program, PETrică, le oferă posibilitatea brașovenilor să colecteze separat ambalajele actuale și să călătorească gratuit cu transportul în comun, în schimbul returnării acestora.

Vă reamintim că primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia primei ediții a Forumului Orașelor Verzi, iar în 2022 a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cei doi ani de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze peste două milioane de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 2.069.930 recipiente colectate în perioada septembrie 2021 – decembrie 2023, cu o medie zilnică de 2.530 de ambalaje.

PETrică II, montat în cartierul Astra, a colectat, începând cu 7 ianuarie 2022, 3.130.919 ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cele 3, cu o medie zilnică de 4.486 de ambalaje.

Pe 18 februarie 2022, pe B-dul Victoriei – zona pietonală din fața complexului comercial Rapid – a fost pus în funcțiune și cel de al treilea sistem automat de tip RVM. Și PETrică III și-a dovedit eficiența, cu cele 2.680.744 de recipiente colectate până în prezent, cu o medie zilnică de 4.093 ambalaje, clasându-l pe locul 2 în topul eficienței.

De la începerea programului au fost colectate 3.129.150 de PET-uri la cele trei automate, 1.839.084 de doze de aluminiu și 2.913.359 de sticle, adică un total de 7.881.593 de recipiente.

Programul PETrică a fost lansat ca proiect pilot, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a cincizeci de ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Fiecare sistem „PETrică“ este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac. Aparatele sunt furnizate de Envipco – o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.