Acasă Social Pericol de avalanșă în Masivul Făgăraș și Munții Bucegi!

Pericol de avalanșă în Masivul Făgăraș și Munții Bucegi!

0
Masivul Făgăraș: Risc 4 – MARE

La peste 1800 m: ninsorile slabe estimate în continuare nu vor influența semnificativ stratul, iar temperaturile negative, geroase noaptea pe creste vor menține structura zăpezii din partea superioară, unde s-au menținut crustele de gheață formate în zilele precedente, acoperite acum cu un strat subțire de zăpadă. Pe creste sunt prezente cornișe și troiene mari de peste 2 metri în zonele adăpostite. În interiorul stratului, sub aceste cruste subțiri de la suprafață se găsește un strat de până la 60 cm de zăpada depusă în urmă cu o săptămână. Mai ales la supraîncărcări, dar izolat și spontan, pe pantele mai înclinate unde zăpada este acumulată în depozite mari, acest strat instabil de până la 60 cm cu rezistență foarte redusă poate aluneca peste straturile mai vechi și dure din partea inferioară, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul fiind mare(4). În anumite cazuri, unele avalanșe pornite de la altitudini de peste 1800 m pot coborî sub această altitudine.

La altitudini mai mici de 1800 m, odată cu creșterea ușoară a temperaturilor, care vor deveni ușor pozitive ziua, se vor forma cruste subțiri de gheață la suprafață, rezistența stratului astfel crescând ușor. Zăpada este mai consistentă la altitudini de peste 1600 m pe versanții nordici precum și în zonele umbrite sau adăpostite, unde în special la supraîncărcări se pot produce avalanșe de dimensiuni mici și medii, dar izolat și spontan pot fi unele curgeri la altitudini mai joase, riscul fiind însemnat(3).

 

Munții Bucegi: Risc 4 – MARE

La peste 1800 m: La altitudini de peste 2000 m în urma ninsorilor mai importante acumulate în urmă cu o săptămână, stratul a crescut cu până la 60 cm. Ninsorile din ultimele zile au fost slabe și s-au depus peste crustele subțiri de gheață mai vechi. Pe unele văi și pante umbrite și adăpostite zăpada este acumulată în troiene mari de 2-3 metri, iar în zona crestelor sunt cornișe și plăci formate de vânt instabile și ușor friabile, acoperite cu câțiva cm de zăpadă proaspătă. Va continua să ningă, izolat 10 l/mp, iar vântul intens din nord și nord-vest va forma noi plăci de vânt, iar zăpada va fi temporar viscolită. În aceste condiții, stratul instabil de zăpadă din partea superioară, acumulat în ultima săptămână poate aluneca peste stratul mai vechi și mai stabil, atât spontan, pe pantele mai înclinate, dar mai ales la supraîncărcări, riscul de declanșare a unor avalanșe medii și chiar mari fiind mare(4). În anumite cazuri izolate, unele avalanșe pornite de la altitudini
mai mari de 1800 m pot coborî sub această altitudine.

Sub 1800 m: Stratul de zăpadă are dimensiuni mai mari pe versanții nordici, unde în ultima săptămână s-au acumulat pe alocuri 25 cm la altitudini de peste 1600 m și va continua să ningă izolat mai însemnat, dar ziua, când intensitatea precipitațiilor va fi în diminuare, vântul din NV va crește în intensitate. Se mențin condițiile pentru declanșarea de avalanșe de dimensiuni mici și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări slabe. Riscul va fi moderat(2), fiind mai amplificat la peste 1600 m în zonele unde zăpada este mai însemnată, respectiv pantele umbrite și zonele adăpostite cu acumulări vechi.

„Turiștii sunt sfătuiți să nu subestimeze avertismentele și să prioritizeze siguranța, evitând orice activitate în zonele menționate. Dacă totuși aveți planuri de călătorie în zonele montane, verificați întotdeauna condițiile meteo și riscul de avalanșă, și optați pentru trasee montane sigure. De asemenea, este esențial să vă echipați corespunzător și să aveți la voi echipamentul necesar pentru siguranță în caz de avalanșă sau de urgență.”, au transmis salvamontiștii brașoveni.