Acasă Actualitate Pericol de avalanșă în Carpații Meridionali

Pericol de avalanșă în Carpații Meridionali

0
La peste 1800 m, zăpadă proaspătă depusă în ultimele 24 de ore este ușoară, cu coeziune scăzută între cristale, dar și față de stratul aflat dedesubt. În zona crestelor sunt formate plăci de vânt, iar pe văi sau și în zonele adăpostite sunt acumulări mari de zăpadă. Stratul mai vechi, aflat dedesubt, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheață.
Temperaturile coborâte vor încetini transformările cristalelor de zăpadă deja existente, care nu își vor modifica esențial structura.
Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe spontane, de dimensiuni medii, prin alunecarea zăpezii nou depuse peste straturile mai vechi și izolat dislocarea acestora sau ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.
În zona 1500-1800 m, stratul de zăpadă nou-depus a crescut, astfel încât, pe pantele înclinate, zăpada proaspătă va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni mici și medii, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări. Cantități mai mari de zăpadă au căzut în zona Munților Bucegi, aici riscul va fi local însemnat (3).
sursă: ANM