Acasă Social Percheziții la Brașov și în alte 4 județe într-un dosar penal privind...

Percheziții la Brașov și în alte 4 județe într-un dosar penal privind constituirea unui grup infracțional organizat

0

La data de 07.03.2024,procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și cu sprijinul  Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au pus în aplicare 40 de mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Vâlcea, Brașov, Constanța și Sălaj, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar, acces ilegal la un sistem informatic,  transfer neautorizat de date informatice și  efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, în anul 2019,  în municipiul  București a fost constituit un grup infracțional organizat la care au aderat  peste 20 de membri, cetățeni români și străini, în scopul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor proveniți cu precădere din infracțiuni informatice.

Analiza probelor administrate până în prezent a reliefat că, aceștia  au sustras criptomonede  din portofelele electronice ale mai multor persoane vătămate, aducându-le prejudicii de ordinul milioanelor de euro. Ulterior,   le-au transferat succesiv prin mai multe portofele electronice controlate în parte de membri grupului infracțional, având ca destinație finală portofele electronice deschise pe numele unor cetățeni străini, care facilitau transformarea criptomonedelor în monedă convențională și implicit integrarea în circuitul civil în schimbul unor comisioane.

De asemenea, tot pe baza unor comisioane, membrii grupului infracțional au pus la dispoziție circuitul de transfer de criptomonede și altor persoane care  dețineau sume de bani în numerar sau fonduri de criptomonede obținute din săvârșirea unor infracțiuni, în scopul ascunderii provenienței ilicite.

Audierile se desfășoară la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Poliția Română, polițiștii Serviciului Criminalistic și ai Serviciului Poliției Canine din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, ai brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj-Napoca, Brașov, Alba-Iulia, Pitești și Constanța,  precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

În cadrul operațiunii participă și reprezentanți ai EUROPOL.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic  și de Criminalistică al D.I.I.C.O.T și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.