Judeţul Braşov are buget aprobat pe acest an, în valoare de 1,56 mld lei. Szenner Zoltan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a prezentat priorităţile bugetare ale anului 2024.
„Din experiența mea de peste 25 de ani în antreprenoriat, știu că firmele care au succes sunt cele care investesc continuu în dezvoltare, și la Consiliul Județean cred cu tărie că trebuie să facem investiții, doar că, în cazul nostru, acestea nu vor aduce profit, ci beneficii locuitorilor județului, iar pentru mine acest aspect este prioritar.
Bugetul general al Judeţului Braşov este de 1.56 mld. lei, din care 628.4 mil. lei reprezintă fondurile proprii ale Consiliului Judeţean.
Întrucât în iunie 2023 am preluat Direcția de Drumuri Județene și Servicii Publice din cadrul Consiliului Județean, anul acesta a fost primul an când am contribuit la elaborarea Listei de investiții pentru anul 2024. Nu a fost ușor, dat fiind că avem necesități multe și foarte diverse. Pe lângă cheltuielile ce țin de aparatul propriu al Consiliului Județean, mai mai sunt 26 de instituții publice aflate sub autoritatea sa, care sunt finanțate integral sau parțial din bugetul administrației publice județene.
În aceste condiții, eu consider că bugetul propus pentru anul 2024 este unul echilibrat, în care investițiile au o pondere de 47%, dar nu sunt neglijate nici cheltuielile de funcționare, pentru care se alocă 53% din buget. Sunt sigur că, punctual, în funcție de domeniul de interes al fiecăruia dintre noi, ar mai putea fi făcute modificări, și în acest sens eu am solicitat sume mai mari pentru lucrările de reparații ale drumurilor județene, pentru că necesarul de lucrări este foarte mare, și chiar dacă anul trecut am realizat cantități semnificative de lucrări, mi-aș dori ca în acest an să reușim mult mai mult.”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Szenner Zoltan a prezentat și cele mai importante proiecte de infrastructură ce urmează a fi derulate anul acesta, în județul Brașov,.
„În privința lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene și a podurilor, am stabilit proiectele pe care le vom executa sau finaliza anul acesta, în funcție de mai multe criterii:
- proiecte care au fost începute cu finanțare din fonduri nerambursabile
- gradul de maturitate al proiectului / stadiul în care se află documentațiile
- termenul de finalizare prevăzut în cazul proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile (de ex. 2026 pentru proiectele finanțate prin PNRR)
- posibilitățile viitoare de accesare a unor noi linii de finanțare nerambursabilă
Iată mai jos cele mai importante proiecte legate de drumuri pe care le vom derula anul acesta:
- Finalizarea lucrărilor de reabilitare finanțate prin POR pentru DJ 131 și 131B Măieruș – Apața – Ormeniș – Augustin până la limita de județ- acestea sunt deja la stadiul recepționării lucrărilor.
- Începerea lucrărilor de reabilitare pentru DJ 108 Hărman – Sânpetru, km 0+000-4+380. Este un drum aflat într-o stare de degradare avansată, care deservește un număr mare de locuitori. Contractul de execuție este deja semnat, am avut mai multe întâlniri cu executantul și cu reprezentanții Electrica, pentru a stabili de unde se pot începe lucrările, având în vedere că mai trebuiesc relocate liniile electrice aeriene, și urmează să dăm ordinul de începere a lucrărilor.
- Începerea lucrărilor de reabilitare pentru DJ 106 Vulcan – Holbav, km 0+000-6+505. Și în acest caz, drumul este într-o stare foarte proastă, contractul pentru proiectare și execuție este deja încheiat, am avut mai multe întâlniri cu executantul și primarii localităților Vulcan și Holbav pentru a rezolva ultimele detalii legate de demararea lucrărilor.
- Pentru DJ 130B Părău – Grid – Perșani km 3+150-4+550, este în curs licitația pentru serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor de modernizare a tronsonului din intravilanul localității Grid. Tronsonul de drum județean Părău – Grid a fost reabilitat, iar acum urmează să fie modernizat și tronsonul de drum intravilan împreună cu podul din localitate.
- Reabilitare DJ 103D Viştea de Jos (DN 1) – Viştea de Sus, km 0+000–5+106. A fost finalizat studiul de fezabilitate și aprobați indicatoriil tehnico-economici, urmează să se organizeze procedura de achiziție pentru lucrările de proiectare și execuție.
- Modernizare DJ 112D Cărpiniş – Prejmer (DN 10) – Lunca Câlnicului (DN11), km 0+000–11+330. Proiectul este în etapa de finalizare a expertizei tehnice și a studiului de fezabilitate.
- Reabilitarea integrală a Podului de la Budila pe DJ 103B, km 9+450. La acest obiectiv este deja semnat contractul de execuție.
- Demararea lucrărilor de execuție la podul peste râul Olt pe DJ 112 Hărman – Podu Olt. Este finalizat proiectul tehnic și după actualizarea și aprobarea indicatorilor tehnico-economici se va putea organiza procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor.
- Podul de la Voila: în acest caz urmează să fie lansată procedura de achiziție pentru execuția fundațiilor, pe baza expertizei care a fost realizată, iar după finalizarea lucrărilor la noile fundații, se vor putea continua lucrările prin contractul de execuție existent.
Două obiective noi, multianuale, ale Consiliului Județean sunt:
- Modernizarea DJ 105A și 104D Făgăraș – Șoarș și Șoarș – Bărcuț – limită de județ, pentru care au fost încheiate contracte de finanțare nerambursabilă prin programul Anghel Saligny.
- Reabilitarea Ocolitoarei mari a Brașovului, formată din DJ 103B Săcele – Tărlungeni – Budila – Teliu, DJ 112A Hărman – Bod – Hălchiu – Codlea – Vulcan și DJ 112B Vulcan – Cristian.
Pe lângă lucrările de reabilitare, eu acord o importanță deosebită și lucrărilor de reparații, pentru care am obținut suma de 27.428.000 Ron în buget. Aceasta nu va fi suficientă pentru necesarul de lucrări preconizate pe tot anul, dar am primit promisiunea că se vor aloca sume suplimentare la rectificările bugetare viitoare.
Pentru SMID – Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor – cel mai important proiect al meu, a fost prevăzută în buget suma de 8.257.340 Ron necesară pentru derularea în bune condiții a proiectului pe parcursul acestui an.
Mă bucur să vă spun că anul acesta este prima dată când se include în buget o sumă din care, printre altele, Consiliul Județean va putea contribui la campaniile de sterilizare a câinilor. Problema înmulțirii necontrolate a câinilor este una cât se poate de serioasă în județul nostru și care mă preocupă în mod deosebit, inclusiv la nivel personal, fiindcă și acum am mai mulți câini pe care i-am sterilizat și i-am adoptat. Este o problemă care nu poate fi rezolvată prin eutanasiere, singura soluție pe termen lung fiind sterilizarea.”, a adăugat Szenner Zoltan.