Acasă Sănătate-Educație Pelerinajul la Sfânta Parascheva: 7 sfaturi vitale pentru o experiență sigură

Pelerinajul la Sfânta Parascheva: 7 sfaturi vitale pentru o experiență sigură

0
Pelerinajul la hramul Sfintei Parascheva este un eveniment important, dar poate fi stresant pentru sănătatea pelerinilor. Tudor Ciuhodaru prezintă câteva reguli pentru a fi ținuți departe de Spitalul Clinic de Urgență.
”Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva – 7 reguli pentru pelerini (și nu numai!) ce vă țin departe de Spitalul Clinic de Urgență în aceste zile:
1. Purtați haine mai groase și evitaţi imobilizarea prelungită. Noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade. Beți lichide calde. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool.
2. Măncaţi măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada pelerinilor. Aşteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile şi stările lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiţii de aglomerație.
3. Nu-i lasati neinsoţiţi pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecţiunilor de bază.
4. Nu intrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi, precum cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj. Întreruperea tratamentului le poate agrava sau complica evoluţia.
5. În cazul apariţiei oricărei simptomatologii mergeți rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile, pentru a scurta timpul până la prezentare, ținând cont că aglomeraţia sau căile dificile de acces vă pot crea multe probleme.
6. Încercati să luaţi legatură cu medicul de familie, mai ales pentru afecţiunile minore, pentru a nu fi nevoiţi sa stați zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital.
7. Sunați la 112 când nu vă puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacă, digestivă etc) pentru că, în abseța unui spital de urgenţă monobloc, cu toate specialităţile necesare, vă puteti trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iași.
Rețineți:
1. În fiecare an patologia hramului de Sfânta Parascheva e dominată de stări lipotimice, tetanii manifeste, pusee hipertensive, accidente ischemice tranzitorii sau episoade de anxietate paroxistică. Nu lipsesc nici gastritele, ulcerele și enterocolitele, legate de tipul și modul de alimentație sau de nerespectarea regulilor de igienă. Femeile din rural cu vârste de peste 55 de ani sunt cele mai expuse la astfel de afecțiuni dar după terapia de urgență, solicită întotdeauna reîntoarcerea la pelerinaj.
2. În schimb, la cei veniți în scopuri mai puțin ecumenice, patologia dominantă este cea traumatică, în special plăgi, luxații și entorse sau legată de excesele alimentare sau alcoolice.
3. În anii trecuţi s-au înregistrat chiar şi cazuri letale. În urmă cu 3 ani o femeie de 61 de ani cu probleme cardiace şi-a pierdut viața în timp ce stătea la coadă la moaşte iar în 2013 o altă pacientă de 55 de ani din Ploieşti nu a mai putut fi resuscitată. Nu au fost singurele cazuri în care pelerini care au stat prea multe ore în picioare la rând au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Nu uitați să respectați toate cele 7 reguli simple pentru a vă simți bine în toate aceste zile” a anunțat Tudor Ciuhodaru.

Articolul precedentCampanie de colectare deșeuri din construcții și demolări în Târgu Mureș: Reciclare responsabilă pentru un oraș mai curat
Articolul următorEveniment de excepție la Alba Iulia: „Maria, Regina României, gânduri către țară”