Acasă Administrativ Pe când și la Brașov? Parc de peste 6 hectare cu panouri...

Pe când și la Brașov? Parc de peste 6 hectare cu panouri solare și numeroase facilități deschis la Sibiu

Deși administrația locală a promis în nenumărate rânduri parcuri noi la Brașov, acest lucru nu s-a întâmplat. Totul a rămas la nivel declarativ. La Sibiu lucrurile stau cu totul altfel. Vineri, 11 august, primarul Astrid Fodor împreună cu directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru – domnul Simion Crețu au deschis oficial un nou proiect major, realizat de Primăria Sibiu cu finanțare din fonduri europene: Parcul Belvedere.

Deschiderea festivă a inclus activități și ateliere pentru copii și adulți care au pus în valoare toate dotările parcului, precum și un spectacol cu drone. Sibienii au fost invitați să urmărească  demonstrații de exerciții fizice, minigolf, fotbal, baschet și ciclism pe pump track, dar și demonstrații de magie și să participe la un atelier educativ despre plantele din Parcul Belvedere și unul despre colectarea selectivă corectă a deșeurilor, un atelier de pictat ghivece de flori și un atelier informativ despre îngrijirea unui parc.

“Calitatea locuirii în Sibiu crește prin astfel de amenajări. Noul parc adaugă suprafeței de zone verzi din Sibiu peste 6,4 hectare și va fi în același timp un spațiu pentru relaxare în aer liber și pentru activități sportive sau de recreere. Fie că este vorba despre o plimbare, joaca pentru cei mici sau despre practicarea minigolfului, fotbalului sau baschetului, Parcul Belvedere va fi un punct de atracție și de întâlnire a comunității. Este primul parc amenajat în Sibiu în ultimii 30 de ani și, mai mult, este un proiect de reconversie urbană prin care un teren viran primește utilitate publică. Îi invit pe toți sibienii să se bucure de parc și nu doar pe cei care locuiesc în zonă.”, a declarat primarul Astrid Fodor în deschidere.

Parcul a fost creat de la zero, prin:

Excavarea a 60.000 de metri cubi și reprofilarea pantei prin reumplere cu balast, piatră spartă și pământ. S-au creat astfel 4 terase circulare pe care au fost amenajate de asemenea zone de liniște și relaxare

Așternerea a aproximativ 25.000 mc de pământ fertil, care să susțină zona verde care include 585 arbori din 20 de specii, 6.000 de plante perene și 48.000 mp de zonă verde, mare parte fiind amenajată prin hidroînsămânțarea suprafeței cu specii de floră cu un grad ridicat de biodiversitate, iar restul cu gazon rulat, pretabil pentru trafic. Zonele verzi sunt dotate cu sisteme automate de irigare.

Crearea unei platforme cu terasă panoramică, cu vedere spre munții Cindrel și râul Cibin

Instalarea unui sistem de iluminat public eco-eficient, alcătuit din peste 200 de stâlpi de iluminat, de diverse dimensiuni și 37 de proiectoare pentru iluminat ambiental.

Amenajarea unui inel de apă și a unei fântâni arteziene cu jeturi de apă iluminate multicolor

Instalarea a 6 cișmele cu apă potabilă, din care 2 sunt adaptate pentru animalele de companie

Amplasarea mobilierului urban specific – bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete – și 2 toalete publice cu autocurățare și acces automat

Instalarea a 11 hotspot-uri care asigură WiFi gratuit în zona parcului.

Activitățile de care se pot bucura sibienii în parc:

Plimbări pe aleile noului parc. Pe lângă cele 40 de bănci, pentru relaxare a fost amenajată și o zonă cu hamace

Fotbal, baschet, handbal și volei pe terenul multifuncțional

Minigolf, pe un teren cu 11 insule, cu suprafața artificială

Calistenics/workout/fitness pe un teren de 150 mp, proiectat împreună cu persoane care chiar practică acest tip de sport. Patru echipamente de fitness sunt dedicate seniorilor și persoanelor cu dizabilități

Pump track, în zona special amenajată pentru bicicliștii pasionați de trick-uri

Minitiroliană cu o cursă de 20 de metri și un slack line

Copii au la dispoziție un loc de joacă complex, echipat cu diverse tipuri de echipamente.

Animalele de companie au spațiul lor special, amenajat din materiale reutilizate/reciclate din vechiul amplasament al parcului, unde pot fi lăsate libere.

Sustenabilitatea a fost de asemenea un considerent în amenajarea acestui parc. Energia necesară funcționării iluminatului public și a unei părți a consumatorilor din parc este asigurată prin 3 panouri solare, fiecare producând 2,1 kW/oră. Un element inovativ este maximizarea producției de energie prin orientarea mobilă a panourilor în formă de floare după poziția soarelui, unice în România.

Siguranța în parc va fi asigurată prin prezența unui agent în parc, în cabina special amenajată. De asemenea, pentru siguranța sibienilor, dar și pentru descurajarea actelor de vandalism sau antisociale, un sistem de 24 de camere video funcționează în perimetrul parcului, cu un sistem complex de monitorizare, care are și funcții de alertare a Poliției Locale care va monitoriza și această zonă.  Incluziunea este asigurată în Parcul Belvedere prin amenajări care permit accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Parte din acest proiect a fost și modernizarea străzii Preot Bacca, tronsonul dintre str. Islazului și str. Săcel, aceasta fiind una dintre căile de acces spre Parcul Belvedere. SC Apă Canal SA a relocat aici o conductă magistrală de transport de apă potabilă, realizând racorduri și branșamente noi la proprietăți. De asemenea, s-a amenajat infrastructura subterană pentru coborârea cablurilor de telecomunicații suspendate. Strada are acum iluminat public nou și zone verzi în care s-au plantat arbori și iarbă.

Valoarea totală a investiției este de 3,9 milioane de Euro, din care 3,5 milioane de Euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă, restul fiind contribuția Primăriei Sibiu la proiect.

Pe parcursul acestui proiect au participat și au ajutat la organizarea atelierelor: Flux Street Workout Team Sibiu, Asociația Club Sportiv Alpha Sport Team, Asociația Club Sportiv Alma, Asociația Recrearte Sibiu, colectivul Departamentului Științe ale Mediului din cadrul Facultății de Științe Sibiu, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, precum și voluntarii Academiei de Voluntari. Le mulțumim tuturor pentru implicarea voluntară în acest proiect important pentru oraș!