Acasă Social Participare record la ediția a III-a a Carpathia Bike Tour

Participare record la ediția a III-a a Carpathia Bike Tour

0

Peste 150 de cicliști participă la cea de-a III-a ediție a Carpathia Bike Tour, eveniment ce a devenit o tradiție și ale cărui locuri s-au epuizat în timp record anul acesta. Organizat de Fundația Conservation Carpathia, în parteneriat cu Ferma de Biodiversitate COBOR, evenimentul promovează ciclismul, biodiversitatea și valorile culturale ale comunităților locale. Cu ocazia evenimentului, Ferma de Biodiversitate COBOR se lansează ca Velo Popas.

Cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov, care asigură prezența a doi polițiști pe bicicletă pentru a însoți participanții, turul este un succes deplin. Alături de noi este și Jandarmeria Română. Traseul extins din acest an oferă o experiență de neuitat pe Colinele Transilvaniei, prin sate pline de istorie și natură spectaculoasă. În premieră, tura de anul acesta trece și prin Viscri, localitate sit UNESCO.

Carpathia Bike Tour 2024: un traseu pitoresc prin inima Transilvaniei

Traseul de aproximativ 80 de kilometri poartă cicliștii prin localități precum Rupea, Homorod, Ungra, Crihalma, Ticuș și Cobor. Aici, Ferma de Biodiversitate COBOR îi așteptă pe participanți cu gulaș tradițional din sură de stepă și alte surprize. Tura continuă prin Jibert, Dacia, Viscri – sit UNESCO, cu întoarcere la Cetatea Rupea.

„Carpathia Bike Tour ne-a confirmat anul acesta că există există foarte mulți oameni care-și doresc să descopere natura și cultura țării pe două roți, în tihnă, iar acest tip de eveniment asigură și un cadru de siguranță.. Evenimentul pune împreună oamenii și natura și dechide parantezele asupra noțiunii de biodiversitate, pentru că traseul trece granițele teoreticului și-i aduce în centrul acestei lumi extrem de valoroase și de bogate. Cultura, muzica, arhitectura și gustul local sunt și ele prezente, așa încât efortul fizic să fie ceva mai ușor de suportat. Prin acest eveniment noi, cei de la Fundația Conservation Carpathia și Ferma de Biodiversitate Cobor, ne dorim să transmitem fiecărui ciclist pasiunea noastră pentru natură și cultură locală și să-l facem să simtă și să valorifice aceste daruri unice pe care-l avem în țara noastră”, a declarat Victoria Donos, Director de comunicare și comunități, Fundația Conservation Carpathia.

Ferma de Biodiversitate Cobor devine punct Velo Popas

Un moment important al evenimentului este lansarea Fermei de Biodiversitate Cobor ca punct Velor Popas. Ferma, situată în cel mai vechi sat transilvănean, oferă cicliștilor un popas de neuitat, cu prânz tradițional și ocazia de a descoperi o afacere verde, prietenoasă cu natura, care susține dezvoltarea comunității. Cicliștii care-și planifică ture în zonă pot să oprească la Ferma de Biodiversitate Cobor pentru a lua masa, dacă se programează cu o zi înainte. Rezervările se fac la numărul de telefon: 0770.963.238.

La Velo Popasul de la Ferma de Biodiversitate Cobor se mai găsește un kit de instrumente care să permită cicliștilor să-și rezolve, în regim propriu, problemele tehnice care pot apărea la biciclete.

„Suntem bucuroși să anunțăm că Ferma de Biodiversitate Cobor a fost certificată ca Velo Popas, oferind cicliștilor un moment de neuitat pe Colinele Transilvaniei, cu prânz tradițional și oportunități de a descoperi o afacere verde. Cicliștii și bicicletele lor sunt în siguranță și vor găsi aici materialele necesare în caz de nevoie pentru a trece peste situații neprevăzute. Suntem parte a rețelei Cyclists Welcome, care certifică și promovează în fiecare țară unitățile de primire cele mai prietenoase cu bicicliștii. Velo Popas este prima certificare dedicată serviciilor de cicloturism din România. În țară există 28 de cazări, atracții turistice și gastronomice certificate Velo Popas”, a declarat Istvan Szabo, Director dezvoltare afaceri verzi, Fundatia Conservation Carpathia.

Cobor: o gazdă istorică și sustenabilă pentru comunitate

Popasul de la Cobor ghidează cicliștii printr-o incursiune în istoria celui mai vechi sat transilvănean, afectat de depopularea din primele decenii de după anii ’90. Aici, participanții vizitează Ferma de Biodiversitate COBOR, unde văd Surele de stepă, Ciobăneștii Carpatini pe care Fundația Conservation Carpathia îi crește pentru a-i dona fermierilor pentru prevenirea conflictelor cu animalele sălbatice, dar și caii de la pensiune.

Ferma de Biodiversitate COBOR se află în Transilvania rurală, înconjurată de pășuni cu înaltă valoare naturală, într-o așezare atestată prima dată în 1206. Localitatea este importantă datorită modeluli său de agricultură sustenabilă, prietenos cu natura și prin proiectul de reintroducere a Surei de stepă, specie de vite istorice, aproape dispărută în Transilvania.

Evenimentul este susținut de Alpha Bank, Serviciul Public Județean Salvamont Brașov, Asociația Salvatorilor Montani România, Inspectoratul Județean de Poliție Brașov, Decathlon România și Voluntariat Brașov.

Despre Carpathia Bike Tour

Carpathia Bike Tour, ediția Cobor, este un eveniment organizat de Fundația Conservation Carpathia și Ferma de Biodiversitate COBOR, începând cu anul 2022. Evenimentul promovează mișcarea pe bicicletă într-o zonă cu o biodiversitate unică în țară, Colinele Transilvaniei și se adresează cicliștilor din toată țară. Peste 100 de cicliști participă anual la eveniment.

Despre Fundația Conservation Carpathia

Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sudestul Carpaților Meridionali, achiziționândule cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieți pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee.

Fundația contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.

Activitatea Fundației Conservation Carpathia este recunoscută la nivel național și internațional, recent organizația primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastră”. Din 1948, BAMBI premiază personalități și organizații care se remarcă prin activitate și au un impact deosebit.