Acasă Social Parlamentul consumă curent cât pentru 20 de mii de apartamente la un...

Parlamentul consumă curent cât pentru 20 de mii de apartamente la un loc sau cât un orășel

Factură la energie de 1 milion de lei la Parlament în luna februarie! Instituția consumă curent cât pentru 20 de mii de apartamente la un loc sau cât un mic orășel. Conform Digi24, la consum contribuie 120000 de becuri, 31 de lifturi, dar și instalațiile industriale din subsol. Parlamentul consumă practic energie cât o mică localitate. Totuși, până acum niciun parlamentar nu s-a arătat deranjat de acest aspect. Deși ar putea ca să își desfășoare activitatea în altă clădire, mult mai mică, iar pe actuala ar putea să o închirieze pe bani frumoși, aleșii României nici nu vor să audă. Nu vor să renunțe la confort, la facilitățile oferite în Casa Poporului.

Într-un comunicat de presă primit de la Parlament se vorbește despre măsurile luate pentru diminuarea consumului de energie. Redăm textul integral:

”Camera Deputaților a implementat recent o serie de măsuri menite să diminueze consumul de energie, în concordanță cu soluțiile recomandate cu ocazia efectuării ,,Auditului energetic complex pentru imobilul Palatului Parlamentului’’.

 

Astfel, a fost demarată reabilitarea termică a unor zone aferente clădirii prin schimbarea tâmplăriei exterioare vechi cu tâmplărie termoizolantă din aluminiu. Instalațiile de iluminat au fost modernizate prin înlocuirea surselor de iluminat cu surse led, iar în anumite zone s-a efectuat schimbarea completă a corpurilor de iluminat cu unele moderne, economice, cu sursă led. Sursele de iluminat sunt gestionate unitar de către un dispecerat tehnic dedicat printr-un program de tip Building Management System (BMS), ce conține scenarii de iluminat în funcție de activități și de gradul de ocupare a spațiilor și solarizarea clădirii.

 

În ceea ce privește iluminatul exterior, au fost luate măsuri de diminuare a acestuia la 50%, iar iluminatul festiv al fațadei a fost redus la o perioadă de două ore, zona dinspre Parcul Izvor beneficiind de iluminat economic pe bază de led, cu consum redus de energie. Instalațiile de iluminat exterior nu au exclusiv rol decorativ – deși imaginea Palatului Parlamentului pe timp de noapte este spectaculoasă, punând în evidență unul dintre reperele inconfundabile ale României – ci are și funcții pe linia proceselor de mentenanță, siguranță și securitate.

 

Începând cu anul 2022, întregul imobil este alimentat cu energie electrică produsă exclusiv din surse regenerabile (energie clasificată drept „verde”), iar notarea energetică a clădirii are valoarea de 93.48.

 

La această dată se află în derulare un studiu de fezabilitate ce analizează problematica eficientizării consumurilor de utilități (Centrală de cogenerare de înaltă eficiență). De asemenea, se vor avea în vedere folosirea atât a sistemului de cogenerare precum si a altor resurse regenerabile: sisteme fotovoltaice, pompe de căldură etc.

 

Mai mult decât atât, Camera Deputaților are în pregătire implementarea unui sistem cu aport de inteligență artificială pentru monitorizare și control prin care să reducă la jumătate consumul de energie, în toate zonele administrate, în limita siguranței tehnologice a sistemelor și imobilului.

Măsurile adoptate pe linia eficientizării instalațiilor și a diminuării consumurilor de energie au condus la rezultate menite să înlăture mitul „clădirii energofage” și ineficiente energetic. Astfel, măsurători recente au relevat faptul că în ceea ce privește consumul specific de energie  electrică/mp/lună, acesta se situează la valoarea de 2,73 (prin comparație, acest consum în cazul unui apartament de dimensiuni medii se situează la o valoare medie de 2,25).

 

Palatul Parlamentului este una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume, clădire ce găzduiește sediul Camerei Deputaților, al Senatului, al Curții Constituționale a României, al Consiliului Legislativ și al altor instituții, precum și ample spații ce sunt folosite cu ocazia conferințelor și a evenimentelor de talie internațională.” se arată în comunicat.