Acasă Social Opera Română Craiova aduce „Otello” la Brașov!

Opera Română Craiova aduce „Otello” la Brașov!

0

Sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, în cadrul Festivalului de Operă, Operetă și Balet 2022, ediția a XIX-a, Opera Română Craiova este invitată să prezinte spectacolul cu opera „Otello” de G. Verdi. Acest titlu nu s-a jucat niciodată pe scena Operei Brașov!

„Otello” este penultima dintre operele compuse de Giuseppe Verdi, pe un libret scris de Arrigo Boito, după celebra piesă „Othello” a dramaturgului englez William Shakespeare. Premiera operei a avut loc la Milano, la Teatro alla Scala, pe 5 februarie 1887.

Acţiunea se desfăşoară în Cipru, la sfârşitul secolului al XV-lea. În timpul unei furtuni, generalul maur Otello se întoarce învingător acasă la tânăra sa soție, Desdemona. Dar, odată ajuns, el este prins într-un complot diabolic pus la cale de Iago, chiar întruparea răului, care este gata să facă orice pentru a-și distruge stăpânul. Încet-încet, Iago profită de relația sa apropiată cu Otello pentru a arunca semințele geloziei și a-l convinge că Desdemona are o aventură cu Cassio. Iago aduce dovezi false ale vinovăției Desdemonei, stârnind furia maurului. Otello este devorat de gelozie, prins în plasa minciunilor lui Iago. Deși Desdemona insistă că a fost acuzată pe nedrept, Otello o respinge public. Mai târziu, o sugrumă în patul ei și apoi se înjunghie când descoperă teribilul adevăr.

Cortina se ridică în sunetul unei furtuni orchestrale și un cor asurzitor. Această dezlănțuire a elementelor este un semn al forțelor care vor duce la căderea cuplului din centrul intrigii, prins într-o capcană gândită și pusă în aplicare de Iago. În această adaptare fidelă a piesei lui Shakespeare, Verdi a scris și unul dintre cele mai strălucitoare duete de dragoste, scăldat în extaz și o beatitudine infinită, de aceea prejudiciul produs de Iago este cu atât mai izbitor. Transformat de o expresivitate nou descoperită, Verdi descrie inima și sufletul lui Otello: războinic, un uriaș blând, dar și animal rănit, devastat de gelozie, căutând orbește răzbunare.

În distribuție, îi veți putea urmări pe artiștii: Otello – Kristian Benedikt, Desdemona – Federica Vitali, Iago – Cesare Kwon, Emilia – Liliana Istrati, Cassio – Francesco Napoleoni, Roderigo – Stanislav Voloșin, Lodovico – Ioan Toma, Montano – Dragoș Drăniceanu, Un sol – Adrian Grădinaru. Își dau concursul Corul și Orchestra Operei Române Craiova. La pupitrul dirijoral se afla maestrul Giovanni Pompeo. Regia artistică este semnată de Rareș Zaharia (Franța). Scenografia: Răsvan Drăgănescu. Dirijor cor: Lelia Candoi. Asistent regie: Arabela Tănase. Regie scenă: Mihaela Grama.

Unul dintre primii trei interpreți din lume ai rolului Otello, tenorul lituanian Kristian Benedikt a debutat la Opera Națională din Vilnius, unde a cântat mai mult de douăzeci de roluri. Deși și-a început cariera ca tenor liric, în ultimii ani Kristian Benedikt s-a impus ca unul dintre cei mai promițători și incitanți tenori dramatici ai generației sale.

În 2013, și-a făcut debutul foarte apreciat cu rolul Otello la Bayerische Staatsoper din München, pe care, mai apoi, l-a interpretat și la Modena, Piacenza, Cagliari, Ecaterinburg, Vilnius, Santiago și Basel. A fost invitat, de asemenea, pe scenele Teatrului Mariinsky din St Petersburg, Royal Opera din Copenhaga, Finnish National Opera din Helsinki, Dutch National Opera din Amsterdam, Estonian National Opera din Tallinn, Gran Teatre del Liceu din Barcelona.

Repertoriul său de operă cuprinde unele dintre cele mai solicitante roluri, precum Manrico („Il trovatore” de G. Verdi), Cavaradossi („Tosca” de G. Puccini), Canio („I pagliacci” de R. Leoncavallo), Andrea Chénier din opera cu același nume de U. Giordano, Siegmund („Walkiria” de R. Wagner), Calaf („Turandot” de G. Puccini), Pinkerton („Madama Butterfly” de G. Puccini), Don José („Carmen” de G. Bizet), rolurile titulare Rienzi și Dick Johnson („La fanciulla del West” de G. Puccini). În același timp, el continuă să cânte și roluri lirice, precum Edgardo („Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti) și Hoffmann în „Les Contes d’Hoffmann” de J. Offenbach.

  • Spectacolul durează trei ore și are două pauze.

Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral) – Pentru acest eveniment, mai sunt foarte puține bilete disponibile!

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2022 – 2023, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Evenimente desfășurate cu sprijinul Municipiului Brașov.