Acasă Sport Opera primarului Coliban pe banii brașovenilor: bilanț rușinos, cu 5 înfrângeri din...

Opera primarului Coliban pe banii brașovenilor: bilanț rușinos, cu 5 înfrângeri din 6 posibile, pentru Corona!

0

„New Corona” este creația primarului Allen Coliban și a găștii de mercenari de la București, pe care a adus-o, parcă dinadins, să sece bugetul pentru sportul de performanță alocat din banii brașovenilor.

Clubul Sportiv Municipal Corona a înghițit anul trecut peste 6 milioane de euro. Iar în acest an i s-a pus deoparte un buget-record, de 10 milioane de euro! Comparativ, ditamai clubul CSM București a primit 9 milioane de euro de la Primăria capitalei. Și este doar un exemplu! Despre impotența conducerii Coronei în a atrage sponsorizări și alte venituri în afara celor alocate de la bugetul local nu are sens să mai vorbim.

O dovadă în plus a mediocrității sportive în care se zbate clubul municipalității de sub Tâmpa le-a fost oferită brașovenilor în weekend. Când echipele de seniori, adică principalele consumatoare ale fondurilor publice asigurate de creatorul Coliban, s-au făcut de râs aproape pe linie, înregistrând înfrângeri rușinoase (5 din 6!) în partidele pe care le-au susținut.

Număr-record de străini la hochei!

La hochei, în sferturile Erste Liga, străinii și ceilalți jucători de umplutură din lotul de care dispune antrenorul canadian Dave MacQueen au fost îngenunchiați de două ori acasă, în Patinoarul Olimpic, de maghiarii de la modesta DVTK Miskolc, cu 2-3 și 1-3. Cum se justifică salariile de mii de euro ale celor 19 străini (12 + 7 naturalizați, record absolut în istoria Coronei!) din totalul de 29 de jucători? Bani grei, cheltuiți pentru o competiție… mai mult internă a maghiarimii, care nu aduce niciun plus valoare comunității Brașovului, nici măcar de imagine.

Handbal la nivel de subzistență

Omul de bază al primarului la Corona e Alexandru Dedu, fost internațional, handbalist la Steaua București și FC Barcelona și președinte (dat afară în 2022) al Federației Române de Handbal. În afară de priceperea în cheltuirea banilor publici, dovedită și la federație, la fel și la Brașov, nimic nu prea-l recomandă pe managerul general sportiv impus de Coliban. Locul de baraj (11 din 14 echipe) din clasamentul Ligii Florilor și rezultatele înregistrate de formația de handbal senioare sunt cea mai bună dovadă. În ultimul meci din Sala Sporturilor, jucătoarele pregătite de Iulian Stamate, antrenor inventat peste noapte la Brașov și retribuit cu 5.000 euro/ lună, n-au mișcat în fața campioanei CSM București, câștigătoare cu 35-26.

Să-și fi băgat necuratul coada la meciul de volei masculin?

Secția de volei a apărut recent în activitatea clubului, ca un alt capriciu al actualei administrații. Echipa masculină se bate la titlu și de aceea eșecul de acasă (1-3 cu Dinamo București) din ultima etapă e unul surprinzător. Să-și fi băgat necuratul… pariurilor coada? Realitatea e că nivelul valoric al voleiului românesc e unul scăzut, raportat la ce se întâmplă la nivel european. Și la băieți, și la fete situația e identică. Context în care victoria (3-0) Coronei în fața CSU Târgu Mureș e mai mult pentru statistică, jucătoarele în „galben-albastru” (pe un prăpădit loc 8 din 12 echipe în Divizia A1) neridicând pretenții la vreun rezultat mai răsărit în campionatul în curs.

Baschet de complezență ca o vacanță la munte

O altă formație inventată peste noapte, pentru bucureșteanul Horia Păun (ex președinte Federația de baschet) și jucătorii de duzină pe care nu-i băga nimeni în seamă prin București, e cea de baschet masculin. Trăiește pe la mijlocul clasamentului Ligii Naționale, fără un obiectiv mai acătării. Așa că putem să ne așteptăm și de acum încolo la înfrângeri cum a fost ultima, tot în Sala Sporturilor, cu CSM CSU Constanța (93-96). De ce să se agite băieții, când banii vin și obiectivul nu e unul dătător de dureri de cap?

Cam aceasta e cronica ultimului weekend sportiv din viața clubului sportiv care a făcut de rușine municipiul Brașov la ultimele-i apariții oficiale. La un moment dat brașovenii trebuie să afle pentru ce s-au cheltuit sume amețitoare din bugetul orașului la gruparea care ar trebui să-i reprezinte, să le aducă bucurii și performanțe.