Acasă Social O săptămână de comedie la Brașov! “Săptămâna Comediei” revine cu ediția a...

O săptămână de comedie la Brașov! “Săptămâna Comediei” revine cu ediția a XI-a, între 1 și 7 iulie. Vezi programul

0

De luni, 1 iulie, începe ,,Săptămâna comediei”, cel mai important eveniment dedicat teatrului de comedie. Timp de 7 zile, brașovenii și turiștii vor avea parte de spectacole de teatru, proiecții de filme, concerte, ateliere pentru copii, toate având un numitor comun – zâmbetele participanților. Evenimentele se vor desfășura la Teatrul Sică Alexandrescu, în parcul Nicolae Titulescu, iar din acest an, „Săptămâna comediei” ajunge și în cartierul Coresi.

„Săptămâna comediei” este un eveniment organizat de Asociația Culturală Fanzin, cu sprijinul Teatrului Sică Alexandrescu, și este finanțată de Primăria Brașov, prin Ghidul cultural.

„Ca în fiecare an, dorim să venim cu lucruri în plus. Pe lângă tradiționalele spectacole de teatru care au loc la Teatrul Sică Alexandrescu, începând de anul trecut am deschis o zonă și în Parcul Central Nicolae Titulescu, iar în plus, în acest an activăm și zona Coresi, unde pe zona pietonală și în zona campusului vom avea spectacole pentru copii, dar și o zonă de cinema. Sunt șapte spectacole de teatru în premieră la Brașov. Cinci sunt în competiția festivalului, care, de câțiva ani de zile, oferă cinci premii – pentru cel mai bun actor, actriță, regie, scenariu și Premiul juriului. Sunt piesele în premieră la Brașov, în prima zi este un spectacol în afara concursului, la fel, în ultima zi, în seara de gală. Eu vă recomand toate spectacolele să le vedeți; repet, sunt în premieră la Brașov. Sunt companii mari de teatru din România care ajung și la această ediție – e vorba de Bulandra, de Nottara, de Teatrul de Comedie, chiar și Teatrul Național din Timișoara. Printre actori îi enumăr pe Maia Morgenstern, pe Marius Bodochi, pe Florin Piersic Junior sau Andi Vasluianu. Programul se găsește pe saptamanacomediei.ro, biletele sunt puse în vânzare atât la casieria teatrului, cât și online, pe biletebrasov.ro, și să sperăm că ne vedem atât la teatru, cât și în cele două zone ale festivalului, în Parcul Central și în zona Coresi”, a declarat Marian Gîlea, reprezentantul Asociației Fanzin.

Săptămâna Comediei vine cu mai multe noutăți la această ediție – pe lângă competiția de teatru, în care sunt înscrise 5 dintre cele 7 piese jucate în cadrul evenimentului.

Astfel, din 5 până în 7 iulie, Parcul Nicolae Titulescu și pietonalul din cartierul Coresi devin scena activităților în aer liber. Aici vor avea loc concerte, pentru cei mici și pentru cei mari, spectacole de teatru și de improvizație, proiecții de filme, ateliere pentru copii.

„În Parcul Central, în weekend, în 5-7 iulie, avem și concerte – cu trupa brașoveană Conexiuni, cu Sarmalele Reci, Partizan și Ada Milea. Lumea cred că își dorește să vină la spectacole de comedie. De câțiva ani de zile, pe lângă teatru, am extins cu această zonă de muzică de spectacole în aer liber, de cinema. Eu zic că este o sărbătoare a Brașovului. Așa a și fost gândit festivalul, acum 12 ani, și-i așteptăm atât pe brașoveni, cât și pe turiști, să vină la festival”, a transmis Marian Gîlea, președinte Asociația Fanzin.

În cadrul competiției de teatru vor participa 5 spectacole: Teatrul Nottara – Ultima oră (2 iulie), Teatrul de Comedie – A fi sau a nu fi (3 iulie), a Teatrul Metropolis – 30+ (4 iulie), Teatrul Dramaturgilor Români – Interesul General (5 iulie) și Teatrul Bulandra – Family.exe (6 iulie). Lor li se adaugă spectacolele din prima și ultima zi a festivalului, spectacole în afara concursului: Teatrul Total – Genul programului: Comedie (1 iulie) și Teatrul Național Timișoara – Romanian Psycho (7 iulie).

Un juriu de profesioniști în arta dramaturgică va acorda 5 premii: Cel mai bun Actor, Cea mai bună Actriță, Premiul pentru Regie, Premiul pentru Scenariu și Premiul Special al Juriului.

Membrii juriului sunt teatrologul și criticul de teatru Maria Zărnescu, președintele juriului, scenograful și ilustratorul Bianca Veșteman, regizorul de teatru Horia Suru, actorul și managerul Teatrului Sică Alexandrescu Dan Cogălniceanu și consultantul artistic, jurnalist și analist pop culture, Ioan Big.

,,În niciun an activitatea juriului nu a fost una ușoară, de aceea în discuțiile cu partenerul nostru am solicitat să creștem numărul membrilor juriului. Astfel am ajuns de la trei la cinci membri, tocmai pentru că este destul de dificil. Am stat aproape o noapte întreagă la fiecare ediție să vedem cine merită fiecare premiu, iar totul să fie cât mai aproape de realitate și de obiectivitate. Arta în sine, inclusiv cea teatrală, este subiectivă, dar noi am vrut să fim extrem de corecți, ca să nu existe niciodată niciun fel de semne de întrebare sau suspiciuni asupra acordării premiilor. De aceea am și spus mai înainte, noi, cei de la TSA,  nu vom participa ca instituție de cultură în competiție”, a precizat Dan Cogălniceanu, directorul TSA.

Programul complet al festivalului, inclusiv evenimentele din parcul Nicolae Titulescu și cele de pe pietonalul din cartierul Coresi, poate fi consultat pe www.saptamanacomediei.ro. Biletele mai sunt disponibile la casieria teatrului și pe www.biletebrasov.ro.

 

Program spectacole Teatrul Sică Alexandrescu

 

Luni, 1 iulie 2024, ora 19.00

Teatrul Total: Genul programului: Comedie (în afara concursului);

de Jade Rose Parker;

Regia: Răzvan Oprea;

Distribuția: Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Răzvan Oprea, Diana Stancu.

 

Marți, 2 iulie 2024, ora 19.00

Teatrul Nottara: Ultima oră (concurs);

de Mihail Sebastian;

Regia: Erwin Șimșensohn;

Scenografia: Carmencita Brojboiu;

Sound design: Alexandru Suciu;

Ilustrația muzicală: Erwin Șimșensohn;

Lighting design: Daniel Klinger;

Durata: 2h 30min (cu pauză);

Distribuția: Gabriel Răuță, Ada Navrot, Gavril Pătru, Daniela Minoiu, Alexandru Mike Gheorghiu, Dani Popescu, Cristian Șofron, Claudiu Romila, Vlad Bălan, Ana Radu, Ioana Calotă, Crenguța Hariton, Andreea Măcelaru Șofron.

 

Miercuri, 3 iulie 2024, ora 19.00

Teatrul de Comedie: A fi sau a nu fi (concurs);

de Nick Whitby, după filmul lui Ernst Lubitsch, scenariul de Edwin Justus Mayer și Melchior Lengyel;

Traducerea: Vlad Massaci;

Regia: Vlad Massaci;

Scenografia: Iuliana Vîlsan;

Light design: Alin Popa;

Video design: Dilmana Yordanova;

Asistent scenografie: Mihai Folea;

Durata: 2h 15 min;

Distribuție: Liviu Pintileasa, Ilona Brezoianu, Alin Florea, Angel Popescu, Răzvan KREM Alexe, Alexandru Conovaru/ Sorin Miron, Simona Stoicescu/ Andreea Samson, Șerban Georgevici, Andreea Alexandrescu, Ștefan Voicu, Tudor Palade, Ștefan Pîrnuș.

 

Joi, 4 iulie 2024, ora 19.00

Teatrul Metropolis: 30+ (concurs);

după Beautiful Bodies, de Laura Cunningham;

Regie: Alexandru Bogdan;

Scenografie: Alexandra Alma Ungureanu;

Traducere: Ilinca Hărnuț;

Adaptare: Alexandru Bogdan;

Durata: 1h 30min (fără pauză);

Distribuție: Corina Moise, Ana Covalciuc, Ioana Anastasia Anton, Florina Gleznea, Dana Rogoz, Andreea Mateiu;

Audiență: Recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

 

Vineri, 5 iulie 2024, ora 19.00

Teatrul Dramaturgilor Români: Interesul General (concurs);

de Aurel Baranga;

Regia: Andrei Huțuleac;

Decor și costume: Ariana Miron-Presan;

Distribuția: (în ordinea indicată de autor): Nicoleta Hâncu / Corina Moise, Sorin Miron, Carol Ionescu, Nicoleta Hâncu / Corina Moise, Corina Moise /, Nicoleta Hâncu, Sorin Flutur, Ionuț Iftimiciuc, Dan Rădulescu, Tudor Cucu-Dumitrescu.

Durata: 2h 30min ( cu o pauză de 10 minute).

Audiență: Recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

 

Sâmbătă, 6 iulie 2024, ora 19.00

Teatrul Bulandra: Family.exe (concurs);

Text: Mimi Brănescu;

Regia: Mimi Brănescu;

Scenografie: Andu Dumitrescu;

Asistent regie: Delia Dumont;

Regie tehnică: Mihaela Oance;

Foto: Andrei Gîndac;

Distribuție: Gheorghe Ifrim, Oana Tudor, Manuela Ciucur, Paula Niculiță, Andi Vasluianu, Cornel Scripcaru, Lucian Ifrim.

*Spectacolul se adresează publicului cu vârsta de peste 16 ani

*Spectacolul conține scene cu limbaj licențios

 

Duminică, 7 iulie 2024, ora 19.00

Teatrul Național Timisoara: Romanian Psycho (în afara concursului);

Textul, regia artistică și interpretarea: Florin Piersic Jr.;

Scenografia: Tudor Prodan;

Durata spectacolului: 1h50 (fără pauză);

Audiență: +15 ani;

Distribuție: Florin Piersic Jr.;

 

Juriul secțiunii de teatru:

Maria Zărnescu – Președinte juriu. Teatrolog, critic de teatru și conf. univ. dr. la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică UNATC „I.L. Caragiale„ București.

Bianca Veșteman – Scenograf și ilustrator. Este scenograf de teatru și face această meserie cu pasiune. A semnat scenografia pentru numeroase spectacole la teatre din București și din țară.

Horia Suru – Regizor de teatru, cunoscut în special pentru montări de texte contemporane, a montat spectacole la teatre din întreaga țară, inclusiv la Brașov.

Spectacolele sale au fost prezentate în cele mai importante festivaluri din țară (FITS), precum și în turnee internaționale.

Dan Cogălniceanu – Actor și managerul Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov, teatrul gazdă al festivalului.

Ioan Big – membru în Asociația Culturală Fanzin și consultant artistic, este jurnalist și analist Pop Culture, Publisher Zile și Nopți, Cinemap și Sunete.

 

Bilete pentru spectacolele de la Teatrul Sică Alexandrescu sunt puse în vânzare la casieria teatrului și online pe www.biletebrasov.ro.

Prețului unui bilet este de 85 lei categoria I și 75 lei categoria II.

Prețurile sunt aceleași pentru fiecare spectacol.

 

Program Parcul Central Nicolae Titulescu, 5-7 iulie

Toate evenimentele sunt gratuite

 

Vineri, 5 iulie 2024

Ora 16.00:   Parada Personaje pe Picioroange: Forrest Queen /

Forest Nymph / Alchimistul / Cupidon / Zeppelin: Str. Republicii, Pietonala N. Titulescu, Parcul Central – Teatrul Magic Puppet

Ora 17.00:   Alchimistul (Animație stradală) – Teatrul Magic Puppet

Ora 17.00:   Baloane modelate pe picioroange (1,5 h)– Asociația pe Picioroange

Ora 18.00:    Atelier pentru copii ”Bagheta magică” – Emma Ateliere (2h 30min)

Ora 18.00:   Un Spectacol Improvizat cu Trupa Improștim (Teatrul Teatrul de Nord Satu Mare)

Ora 19.00:   Spectacol de acrobație aerială Naturaleza (1h) – Asociația Asteria

Ora 20.30:   Concert Sarmalele Reci

 

Sâmbătă, 6 iulie 2024

Ora 11.00:    E ora de Păpuși cu Ana Crăciun Lambru – Free Puppet Theatre (spectacol pentru copii)

Ora 12.00:    Baloane modelate pe picioroange (1h) – Asociația pe Picioroange

Ora 15.00:    Baloane modelate pe picioroange (2h) – Asociația pe Picioroange

Ora 15.00:    Atelier pentru copii ”Mocuțe vesele” (2h 30min) – Emma Ateliere

Ora 16.00:    Animații pe picioroange: Forrest Queen / Forest Nymph / Cupidon / Forest King –  Teatrul Magic Puppet (1h)

Ora 16.00:    Triciclete cu baloane de săpun (1h) – Teatrul Magic Puppet – Parc/ Pietonala N. Titulescu (1h)

Ora 17.00:    Concert pentru copii Fragmente din Ion Creangă cu Ada Milea & Alex Neagu

Ora 18.30:    Spectacol de Jonglerie mingi, popice, farfurii, monociclu etc (1h) – Asociația Asteria

Ora 18.45:    Improvisneyland – The Creative Moustache (spectacol de improvizație) (1h)

Ora 20.00:    Concert Sound of Noise (30 min)

Ora 20.45 :   Concert Conexiuni

 

Duminică, 7 iulie 2024

Ora 11.00:    Micul Prinț – Teatrul Magic Puppet (spectacol pentru copii)

Ora 12.00:    Baloane modelate pe picioroange (1h) – Asociația pe Picioroange (1h)

Ora 15.00:    Baloane modelate pe picioroange (2h) – Asociația pe Picioroange

Ora 15.00:    Atelier pentru copii ”Marionete cochete” (2h 30min) – Emma Ateliere

Ora 16.00:    Animații pe picioroange: Forrest Queen / Forest Nymph / Cupidon / Forest King –  Teatrul Magic Puppet (1h)

Ora 17:00:    Spectacolul ”Ciomagul și Pumnalul” – Universitatea de Arte Târgu-Mureș

Ora 18.00:    Improvisneyland – The Creative Moustache (spectacol de improvizație) (1h)

Ora 20.00:    Concert Partizan

 

Program CINEMA în Parcul Central Nicolae Titulescu, 5-7 iulie

Toate evenimentele sunt gratuite

 

Vineri, 5 iulie 2024

Ora 17.00:    Să râdem cu Mickey!

Ora 20.00:    Cascadorii râsului: Stan și Bran (2h)

Cățelul Buclucaș / Stan și Bran Pețitori / Neveste Alunecoase/ Să-ți prezint soția mea/ Bătălia secolului

 

Sâmbătă, 6 iulie 2024

Ora 11.00:    Să râdem cu Mickey! (animație, 4h)

Ora 15:00:    Cascadorii râsului: Stan și Bran (2h)

Stan și Bran în Legiunea  străină / Tătici de zahăr/ Puișorii se întorc acasă

Ora 17:00:    Sunt un mic ticălos / Despicable Me (animație, 2010)

Ora 19:00:    Deasupra tuturor / Up (animație, 2009)

 

Duminică, 7 iulie 2024

Ora 11.00:    Să râdem cu Mickey! (animație, 4h)

Ora 15:00:    Cascadorii râsului: Stan și Bran (2h)

Lupi de mare / Bran al optulea / Stan și Bran și fantoma / Bețivanul

Ora 17.15:    Întors pe dos / Inside Out (animație, 2015)

Ora 19:00:    La vita è bella (1997)

 

Program Cartier Coresi, 5-7 iulie

Toate evenimentele sunt gratuite

 

Vineri, 5 iulie 2024

Aleea Pietonală:

Ora 19.00:  Baloane modelate pe picioroange (1,5h) – Asociația pe Picirioange

 

Cinema în cartier: 18.00 – 22.00 (zona Coresi Business Campus )

Ora 18.00:    Hop Țop / Hop (animație, 2011),

Ora 20.00:    A Man Called Ove (2015).

 

Sâmbătă, 6 iulie 2024

Zona Piațetă:

Ora 11.00: Fabuloasa aventură a lui Pim – Teatrul Magic Puppet (spectacol pentru copii);

Aleea Pietonală, zona piațetă:

Ora 16.00:  Spectacol de Jonglerie mingi, popice, farfurii, monociclu (1h) – Asociatia Asteria

 

Cinema în cartier: Ora 16.00 – 22.00 (zona Coresi Business Campus )

Ora 16.00:    Singuri acasă / The Secret Life of Pets (animație, 2016);

Ora 18.00:    Motanul încălțat / Puss in Boots (animație, 2011);

Ora 20.00     Grease (1978).

 

Duminică, 7 iulie 2024

Aleea pietonală, zona Piațetă:

Ora 11.00:  E ora de Păpuși cu Ana Crăciun Lambru – Free Puppet Theatre (spectacol pentru copii);

Aleea pietonală, zona Piațetă:

Ora 16.00: Spectacol de acrobație aerială Naturaleza (1h) – Asociatia Asteria

Aleea pietonală:

ora 17.30:  Triciclete cu baloane de săpun (1h) – Teatrul Magic Puppet

 

Cinema în cartier: 16.00 – 22.00: (zona Coresi Business Campus )

Ora 16.00:    Kung Fu Panda (animație, 2008);

Ora 18.00:    Bee Movie: povestea unei albine / Bee Movie (animație, 2007);

Ora 20:00:   Casablanca (1942).

 

Programul complet al festivalului este disponibil pe www.saptamanacomediei.ro

 

Organizator:  Asociația Culturală Fanzin;

Co-organizator: Teatrul Sică Alexandrescu Brașov;

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Brașov;

Sponsori: BILKA, Apa Minerală ZIZIN, Gerovital, Electroconstrucția ELECON, FORD Brașov, Aro Palace Hotel, Cartier Coresi;

Partener culinar: Sergiana Poiana Mărului;

Parteneri: Bere Czell, Cinema One, Comprest, Romarg, Decât o Dubă, Asociația de Treabă.

Parteneri Media: Magic FM, Zile și Nopți, Biz Brasov, fwdBV, MyTex.

 

Asociația Culturală Fanzin

www.saptamanacomediei.ro