A fost înființată o Comisie de Sănătate la nivel european. Un doctor român, Tudor Ciuhodaru, este prim-vicepreședintele acestei comisii care are 30 de membri în componența sa.
„Veste bună pentru România. Multe vieți vor putea fi de acum salvate. E și o premieră la nivel european. Toți pacienții din România vor beneficia de noi standarde europene de calitate în sănătate.
E oficial. Am reușit. Vocea tuturor pacienților din România este auzită acum și la nivel european. Pentru prima dată s-a înființat o Comisie de Sănătate la nivel european care se va ocupa strict de sănătatea cetățenilor europeni. Sunt prim-vicepreședintele acestei noi comisii formată din doar 30 de membri și care are drept obiectiv major elaborarea unei noi strategii europene privind sănătatea.
Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată la standarde europene. Primul demers este legat de realizarea unei veritabile Uniuni Europene a Sănătății în care sunt asigurate pentru toți românii aceleași standarde de calitate în sănătate ca în toate statele membre.
Sănătatea se susține cu măsuri concrete. Demersurile pe care le-am făcut în Parlamentul European au dat roade. Multe vieți pot fi acum salvate prin:
1. Planul european de luptă împotriva cancerului – Soluțiile pe care le-am susținut ca membru al comisiei speciale BECA (formată din doar 33 de membri la nivel european) au fost adoptate cu o uriașă majoritate de peste 90%. 652 voturi pentru, 15 împotrivă și 27 abțineri.
Este o veste bună pentru România și o veritabilă revoluție în sănătate. Prin acest plan am reușit două obiective majore: românii bolnavi de cancer să poată trăi mai mult și mai bine și reducerea inegalităților și inechităților față de alte state europene.
2. Mecanismul European de Protecție Civilă – Soluțiile pe care le-am susținut ca membru al comisiei ENVI au fost adoptate cu o uriașă majoritate de peste 90% (641 de voturi pentru, 44 împotrivă și 14 abțineri) .
Este o veste bună pentru România pentru că 1,26 miliarde EUR sunt disponibili până în 2027 pentru înfiinţarea unor noi capacităţi medicale, tehnice şi logistice, -pentru a facilita accesul la tratament al pacienților critici (arși, politraumatizați) în situaţii de urgenţă.
Două programe au fost, sunt și vor rămâne prioritare pentru mine:
1. Programul european pentru sănătatea copiilor. Vreau ca toți copiii afectați de boală să benefieze gratuit de cea mai bună terapie, inclusiv acces transfrontalier la cele mai noi tehnologii.
2. Și programul european pentru sănătatea femeilor, prin care toate doamnele și domnișoarele să beneficieze de acces gratuit la programe europene de diagnostic precoce și tratament pentru cele mai frecvente trei tipuri de cancer (mamar, col uterin și ovarian).” a transmis Tudor Ciuhodaru