Acasă Social O brașoveancă a reprezentat România la un congres în Abu Dhabi!

O brașoveancă a reprezentat România la un congres în Abu Dhabi!

Peste 800 de tineri excepționali de pe toate continentele, din zeci de țări, au participat la ultima ediție CWMUN Emirates 2023 în Abu Dhabi, pe tema energiei nucleare. Unica reprezentantă a României a fost brașoveanca Timea Lőrincz.

Timea Lőrincz este din Brașov și s-a făcut remarcată anul trecut, când a câștigat locul întâi individual la un concurs organizat sub egida NASA, de către National Space Society și sponsorizat de NASA Ames Research Center. Acest câștig a fost premiat inclusiv de către Guvernul României la Gala Premiilor „Henri Coandă” 2023, de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. În luna mai a acestui an, a participat la un congres internațional organizat în Singapore, iar acum la unul organizat în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Mai mult detalii aici: https://www.cwmun.org/conferences/cwmun-emirates/.
Costurile pentru participarea la aceste congrese sunt de ordinul miilor de euro, iar pentru cel din Singapore a apelat la presa locală și națională, cu ajutorul cărora a reușit să strângă banii necesari. A învățat din experiența trecută, iar pentru congresul din Abu Dhabi a reușit să strângă banii apelând doar la mediul de afaceri, fără să mai apeleze la „publicul larg”.
„Acest congres din ediția Emirates 2023, a avut loc la Universitatea New York din Abu Dhabi, unde însuși directorul universității, Mohammed Abdul Rahman Baharoon, ne-a felicitat pentru prezența noastră la o instituție de învățământ prestigioasă, cea din New York fiind în lista TOP 100 din lume la clasamentul calității universităților. De asemenea, ne-a dat un sfat după care se călăuzește și dezvoltarea Emiratelor Arabe, respectiv acela de a avea întotdeauna respect și toleranță pentru toate categoriile sociale, altfel nu vom putea avea pace și înțelegere pe Pământ.
Pentru Singapore am demarat o strângere de fonduri, în care m-a ajutat mult presa. Faptul că multe publicații au preluat mesajul și l-au distribuit publicului lor a contat enorm. Am strâns câteva mii de euro într-o săptămână. Experiența din Singapore a fost una deosebită, în care am avut ocazia să cunosc oameni deosebiti și să fac schimb de experiență cu ei. Am fost singura participantă din România. Mulțumesc pe această cale tuturor celor care au donat pentru mine si tuturor celor din presă care au preluat mesajul!
Pentru Abu Dhabi am dorit să fac tot posibilul ca să mă descurc singură cu strângerea de fonduri. Am contactat mai multe companii private și am fost plăcut surprinsă să văd că m-au ajutat. Am fost cam la limită, dar cu două săptămâni înainte să plec, am reușit să am banii necesari. Le mulțumesc celor care m-au sprijinit: VARTA Brașov, BEPCO, Voina Amusements, SVN Brașov, KFT Import și Instal DAC.”, a declarat Timea Lőrincz.
Întrebată de ce dorește să îi fie făcută publică povestea, Timea a spus că ea crede că a avut noroc și a reușit să găsească o cale pentru ca dorințele ei să devină realitate. Sunt mulți tineri capabili, care pot să reprezinte România la nivel internațional și care au nevoie de experiențele pe care le oferă astfel de evenimente, doar că majoritate nu au banii necesari. Numai biletele de avion costă câteva mii de euro. Dorința ei este să arate acestor tineri faptul că pot fi susținuți dacă își doresc cu adevărat să exceleze, la nivel profesional.
„Provin dintr-o familie normală. Nu pot spune că ne lipsește ceva, dar nici nu avem posibilitatea să cheltuim câteva mii de euro doar pentru ca eu să merg la un astfel de eveniment. La începutul anului, vorbeam cu un prieten că doresc să merg la congresul din Singapore și că habar nu am de unde să fac rost de bani. Acesta îl cunoștea pe Radu-Valentin Paul, președintele Asociației Brașovul Altfel, și m-a pus în legătură cu dumnealui, spunând că l-a cunoscut când făceau împreună voluntariat la Kastel. Așa am ajuns la domnul Paul, care mi-a explicat cum să fac o scurtă prezentare a mea, respectiv a dorinței mele, mi-a explicat cum și de ce trebuie făcut un comunicat de presă, iar ulterior mi-a spus și cum să abordez firmele pentru donații. Am adăugat la cele învățate de la dumnealui și astfel am ajuns ca, pentru Abu Dhabi, să strâng aproape 5000 euro de la 6 sponsori. Banii s-au strâns într-un cont deschis special pentru mine de Asociația Brașovul Altfel.
Așa că, pentru cei care doresc să participe la evenimente pe care familia lor nu le poate susține financiar, las mai jos cateva idei:
– găsește o asociație recunoscută la nivel local și ai grijă să fie înregistrată la ANAF
– fă o prezentare scurtă a ta și a evenimentului la care dorești să participi. Poți apela la o persoană de marketing
– învață să faci un comunicat de presă (gasești pe internet modele)
– fă rost de o listă cu adresele de email de la cât mai multe publicații de presă. De obicei instituțiile publice au astfel de liste: prefectură, primărie, poliție, pompieri, etc.
– trimite un comunicat de presă la toată lista
– după ce apare în presă, începe să trimiți acea prezentare către mai multe companii unde ai relații sau unde au prietenii tăi relații
– după ce trimiți email-urile, ai grijă să revii mereu pentru a cere un răspuns. Să o faci politicos, nu agresiv.”, susține Timea.
În încheiere, tânăra brașoveancă spune că a fost mândră să fie singura româncă la ambele congrese, dar că, în același timp, i-ar fi plăcut să fie mai mulți români, pentru ca țara noastră să fie reprezentată mai bine. Speră ca la viitoarele congrese să se întâlnească cu mai mulți români.
„În Singapore am fost singura româncă. În Abu Dhabi am fost tot singura româncă, însă au mai fost vorbitori de limba română: o fată din Chișinău și una din Italia, care provenea dintr-o familie emigrată acolo cu mulți ani în urmă. Sper ca în viitor să participe cât mai mulți români la astfel de evenimente pentru că acestea aduc un aport considerabil dezvoltării lor. Succes!”, a declarat în încheiere Timea Lőrincz.