Întrunit în ședință ordinară, Consiliul Județean Covasna a adoptat joi, 20 octombrie, o serie de hotărâri privind rectificarea bugetului, construirea unei baze a Salvamont, serviciile de întreținere pe timp de iarnă a drumurilor județene, solicitarea declasificării documentelor cu informații secrete de stat, dar şi depunerea jurământului de către un nou consilier județean.
La începutul ședinței, noul consilier județean Opra-Béni Béla a depus jurământul, după ce mandatul său a fost validat de Tribunalul Covasna. Opra-Béni Béla are 44 de ani, este directorul Școlii Generale „Horn Dávid” din comuna Comândău, şi este consilier din partea UDMR.
Bugetul Ansamblului de Dansuri „Háromszék” a fost suplimentat cu suma de 185 mii lei pentru organizarea Întâlnirii Muzicii și Dansului Popular, ediția a 32-a, care va avea loc în perioada 11-12 noiembrie 2022. Din suma totală, 150 mii lei reprezintă transferuri din bugetul local și 35 de mii lei sunt venituri proprii estimate a se realiza din vânzarea biletelor.
„Vom construi o bază Salvamont și un centru de formare-promovare în locul fostului canton al drumarilor din Bixad. Având în vedere faptul că în județul Covasna până în prezent nu există nici o bază Salvamont, este oportună realizarea unui astfel de centru, unde se pot organiza diferite întâlniri, ședințe de lucru, seminarii. Zona Bálványos este una dintre principalele zone turistice ale județului Covasna, cu mai multe trasee turistice marcate și cu un flux mare de turiști, iar realizarea unei baze salvamont este binevenită și din punctul de vedere al siguranței turiștilor” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Imobilul existent va fi demolat și se dorește realizarea unei clădiri cu regim de înălțime maxim P+1+M cu amenajarea terenului. Prin hotărârea adoptată de Consiliul Județean a fost aprobată Nota conceptuală și Tema de proiectare pentru acest obiectiv de investiție.
Consilierii județeni au adoptat și hotărârea privind aprobarea colaborării între Consiliul Județean Covasna și Societatea Națională a Apelor Minerale S.A., în vederea demarării procedurilor de identificare și valorificare a unor resurse de apă minerală naturală și/sau terapeutică posibil existente în județ. „Unul dintre obiectivele noastre este valorificarea potențialului izvoarelor de ape minerale, a mofetelor, precum și a băilor tradiționale secuiești din județul Covasna. Tocmai de aceea am propus încheierea unui protocol de colaborare cu Societatea Națională a Apelor Minerale, pentru a desfășura acțiunile necesare în vederea identificării și deschiderii de noi perimetre de prospecțiuni și explorare pentru exploatarea și valorificarea resurselor naturale de apă minerală. Totodată considerăm că este nevoie de acțiuni de conștientizare a populației despre beneficiile generate de exploatarea durabilă dar și protejarea resursei de apă minerală” – a spus la rândul său vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Jakab István Barna.
Consiliul Județean Covasna a solicitat declasificarea unor documente cu informații secrete de stat, emise de Consiliul Popular Județean Covasna și de alte entități, anterior datei de 1 ianuarie 1990. În cazul acestor documente, deținute de Consiliul Județean Covasna, termenele de clasificare au fost depășite: termenul de 50 de ani pentru informațiile clasificate de nivel strict secret și de 30 de ani pentru informațiile clasificate de nivel secret. Ținând cont de prevederile legale, informațiile secrete de stat pot fi declasificate prin hotărâre a Guvernului.