Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, cel mai nou film semnat de regizorul Radu Jude se vede la Centrul Cultural Reduta în 14 ianuarie, la ora 18:30.
Anul trecut, Radu Jude a câștigat premiul juriului Festivalului de la Locarno pentru acest film.
Pelicula o are în prim plan pe Ilinca Manolache în rolul Angelei, o asistentă de producție care trebuie să filmeze castingul pentru o campanie a unei multinaționale.
Filmul ia o nouă întorsătură atunci când unul dintre cei intervievați dezvăluie informații incomode despre compania la care lucrează.
„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” e un film de gen (jumătate comedie, jumătate road-movie) despre muncă, exploatare, oboseală și moarte.
Bilete disponibile aici.
(În loc de) Sinopsis:
Prefer să ofer spectatorilor, în locul unui sinopsis care cred că ar simplifica filmul, un inventar cu ce poate fi găsit (ici-colo) în film, direct sau indirect: două povești principale și alte 20-30 de povești scurte, actori excepționali, muncă, exploatare, road-movie, sex, Angela merge mai departe, Eisenstein, un mic documentar, un titlu de Stanisław Jerzy Lec, comedie, montaj, found poetry, câteva anecdote, câteva citate, un pic de panaramă, Goethe – Dichtung und Wahrheit, Nina Hoss în rolul nepoatei lui Goethe, un accident de muncă, manipulare, 16 mm alb-negru, video tricolor, imagini, imagini, imagini. Trash! (Radu Jude)
Despre Radu Jude
Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat cu lungmetrajul său de debut – „Cea mai fericită fată din lume” – premiul CICAE, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, 2009.
În 2012, el a lansat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie.
Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.
În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală, secțiunea Forum, cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Un an mai târziu, s-a impus între toate filmele din competiție cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur.
În același an 2021, scurtmetrajul său „Plastic semiotic” a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneția.
La ediția din 2022 a Berlinalei a fost selectat în competiția de scurtmetraje cu „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă.
Cel mai recent scurtmetraj al său, ,,Potemkiniștii” (2022) a avut premiera mondială în cadrul Quinzaine des Réalisateurs și a fost selectat în peste 20 de festivaluri internaționale. În prezent lucrează la filmul de montaj ,,8 ilustrate din lumea ideală”, realizat împreună cu filozoful Christian Ferencz-Flatz și la filmul de ficțiune ,,Dracula Park“.