Acasă Social Noul Regulament de salubrizare, cu avantaje pentru cei care colectează corect deșeurile...

Noul Regulament de salubrizare, cu avantaje pentru cei care colectează corect deșeurile și cu tarife dublate sau triplate pentru ceilalți

0

Proiectul noului regulament care reglementează sistemul de salubrizare și deszăpezire pe domeniul public, dar și modul de colectare a deșeurilor de la populație și persoanele juridice a fost pus astăzi în dezbatere publică. Acest act normativ vine cu noi sisteme de colectare și procesare a deșeurilor, noi fracții care trebuie colectate separat de către brașoveni, dar și un program de colectare impus operatorului pentru colectarea acestor deșeuri și, nu în ultimul rând, cu stabilirea unor tarife duble sau triple pentru cei care fie nu au contract de salubrizare, dar beneficiază de acest serviciu, fie nu colectează separat deșeurile.

Una dintre prevederile nou introduse în regulamentul supus dezbaterii publice este cea referitoare la cei care nu dețin contracte de salubrizare, dar depozitează deșeuri la platformă sau pe domeniul public. Astfel, se instituie o taxă de salubrizare pentru utilizatorii care beneficiază de prestarea serviciului de salubrizare, fără a avea contract încheiat cu operatorul, de până la de trei ori mai mare decât nivelul aplicat utilizatorilor cu contract.

De asemenea, se introduce și un tarif pentru separarea incorectă a deșeurilor municipale la un nivel de până la două ori mai mare decât nivelul rezultat din tarifele cumulate pentru gestionarea deșeurilor municipale.

Conform proiectului de regulament, în municipiul Brașov următoarele categorii de deșeuri vor fi colectate separat:

  • deșeuri municipale reziduale;
  • biodeșeuri;
  • deșeuri reciclabile (hârtie și carton, plastic şi metal, sticlă), inclusiv deșeuri de ambalaje;
  • deșeuri periculoase din deșeurile municipale;
  • deșeuri voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice și operatori economici;
  • deșeuri provenite din activități de construcţii și desfiinţări;
  • uleiuri vegetale /uzate;
  • deșeuri textile;
  • DEEE-uri.

Totodată, regulamentul stabilește și frecvența minimă cu care operatorul trebuie să colecteze aceste fracții de deșeuri, astfel încât brașovenii, în cazul celor de la case, să  nu fie nevoiți să depoziteze pentru mult timp deșeurile pe proprietate.

În cazul celor de la blocuri, colectarea se va face prin intermediul platformelor de depozitare a deșeurilor.

Brașovenii sunt invitați să vină cu propuneri de completare sau modificare a acestui proiect până în data de 5 martie, inclusiv, pe e-mail-ul infopublice@brasovcity.ro, pe site-ul primăriei sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.