Acasă National Noi proteste în sănătate astăzi

Noi proteste în sănătate astăzi

0

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România anunță continuarea programului de proteste stabilit anterior, cu două noi acțiuni:

  • Joi, 15.06.2023, în intervalul orar 12:00-12:30 se va desfășura pichetarea unităților sanitare. Protestul se desfășoară fără întreruperea activității unităților, fiind un semnal de avertizare prealabilă a guvernanților privind riscul declanșării grevei generale adresat politicienilor care tocmai vor fi (re)instalați la putere. Acest protest are un caracter inovativ, modalitatea de desfășurare afirmând în mod direct necesitatea de rezolvare a problemelor indicate în revendicări.
  • Tot joi, 15.06.2023, lansăm protestul Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază). Din momentul lansării acțiunii toți medicii care efectuează gărzi au posibilitatea de-a adera la această formă de exprimare a nemulțumirii față de modalitatea în care este recompensată participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale. De pe platforma dedicată protestului în numele medicilor care subscriu la această acțiune va fi transmisă către unitățile sanitare și către guvernanți Înștiințarea privind intenția de a demisiona.

Angajații din sistemul public de sănătate care participă la aceste forme de protest susțin revendicările prezentate în Decalogul revendicărilor Federației Solidaritatea Sanitară” (anexat), acestea vizând atât solicitări de natură salarială cât și o serie de reforme menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților din sănătate și calitatea serviciilor medicale.

Protestul vizează și protecția angajaților împotriva riscului anulării unora dintre drepturile actuale în viitoarea lege a salarizării, care vor genera semnificative scăderi ale veniturilor salariale. Guvernanții le-au oferit membrilor de sindicat un motiv suplimentar de neîncredere prin încălcarea prevederilor legale în materie de dialog social, concretizate de dialogul social preferențial practicat de Guvern[1] și prin discriminarea angajaților din Sănătate în privința dreptului de-a declanșa conflict colectiv de muncă pe teme salariale.

Comportându-se onest și mai profesionist decât Guvernul, Federația „Solidaritatea Sanitară” a publicat deja o prezentare detaliată a problemelor cu care se confruntă profesioniștii din sistemul public de sănătate, ea putând fi găsită aici[2]. Documentele conțin o indicare transparentă a dovezilor și argumentele noastre pentru drepturile solicitate, demonstrând necesitatea onorării așteptărilor legitime ale angajaților din Sănătate, așa cum au fost formulate în revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Având în vedere faptul că adevărații beneficiari ai sistemului sanitar sunt pacienții, Federația „Solidaritatea Sanitară” a demonstrat Guvernului și publicului preocuparea pentru interesul pacienților, indicând dovezile care arată că reașezările salariale au un semnificativ impact pozitiv asupra calității serviciilor medicale.

[1] Refuzul de a nu respecta reprezentativitatea unei federații sindicale este similar cu refuzul de a recunoaște legitimitatea politică a noului guvern, fiind un semn ce anunță riscul domniei bunului plac în actul de guvernare, respectiv al încălcării drepturilor angajaților din Sănătate. Avem în vedere faptul că un comportament similar, desfășurat la sfârșitul anului 2017 (ce a avut în bună măsură aceiași actori), a determinat ivirea/menținerea unor prevederi care au generat pierderi ale veniturilor salariale, acestea fiind stopate abia prin Acordul încheiat cu Guvernul României în primăvara anului 2018.

[2] https://solidaritatea-sanitara.ro/problemele-existente-salarizarea-personalului-din-sectorul-public-de-sanatate-ce-trebuie-corectat/

Articolul precedentSmiley, The Motans, Carla s Dreams, Iris la AlbaFest
Articolul următorTurneul Internaţional Stradivarius, la Biserica Neagră. Alexandru Tomescu şi Adela Liculescu, în concert