Muzica stradală este o parte importantă a Zilelor Sfântu Gheorghe, contribuind semnificativ la atmosfera colorată a târgului. Evenimentul, care a luat naștere din fostul Festival de muzică stradală de la Sfântu Gheorghe (SUF) și a fost integrat ulterior în Zilele oraşului, le oferă artiștilor posibilitatea de a interacționa direct cu publicul, fără a fi nevoie de concerte sau evenimente formale. Același lucru este valabil și în sens invers, ascultând muzică de stradă, publicul se poate bucura de o experiență muzicală de înaltă calitate, fără a fi nevoit să stea într-o sală de concert sau chiar în fața unei scene, ci poate asculta muzica în imediata sa apropiere, fără filtre sau efecte, pur și simplu „brută”, în timp ce se plimbă sau vorbește cu prietenii, la un pahar de bere.
Line-up-ul din acest an este foarte colorat, cu patru artiști din Ungaria și trei din România, dintre care doi sunt locali.
Va fi prezentă Fanfara Rézeleje, un ansamblu relativ tânăr format în 2020, care cântă în principal melodii populare moldovenești și muzică dance balcanică. Aceștia aduc atmosfera originală, deși sunt probabil unici în acest gen prin faptul că folosesc trompetă și cornuri alături de saxofon și clarinet, acordeon, cobză și tobe, ceea ce conferă formației un sunet de brass band foarte distinctiv.
Duo-ul acustic Folk On 45 este format din Träger Lili și Szőllősi Lajos, și interpretează în principal aranjamente de cântece populare, amestecând muzica populară maghiară cu genul pop-rock, cântece parțial preînregistrate, îmbinându-le între ele, ceea ce se numește mashup în termenul la modă astăzi. Un concert Folk on 45 este o călătorie prin istoria muzicii, în care muzica acustică modernă și cântecele populare tradiționale maghiare sunt tovarășii noștri.
Apoi, pentru a adăuga la atmosfera de târg, este Danny, născut în Washington, D.C., în Statele Unite, care s-a mutat în Ungaria și a devenit popular pentru că spune povești cu un acompaniament instrumental neobișnuit, care estompează complet granițele dintre spectacol și muzică. Instrumentul său preferat, instrumentul tradițional al dagara și lobi dagara din Africa de Vest, este gyl. Acesta este un xilofon unic din lemn construit peste 14 rame care atârnă fură clopote cu găuri mici perforate prin ele, întreaga structură fiind ținută împreună de corzi din piele de antilopă. De asemenea, cântă la chitara washboard, la sarsonul de bucătărie (un instrument de suflat făcut din chiuvete de bucătărie), la reciclofon (un xilofon făcut din resturi de metal) și la yaybahar (descris de inventatorul său, turcul Gorkem Sen, ca fiind un „sintetizator de coarde acustice în timp real”).
Asociația Lobbanáspont Tűzzsonglőr din Eger, care uimește publicul cu un spectacol interesant de bule gigantice colorate, rotitoare și spectaculoase în timpul „schimbului” de zi, va fi cu siguranță preferatul copiilor. Seara, ca și anul trecut, vor aprinde focul și vor oferi un spectacol impresionant de jonglerie cu focul cu aproximativ 25 de instrumente diferite.
Printre echipele din România se numără Brothers Crew. Trioul de frați dintr-o localitate din apropiere de Sighetu Marmației este implicat în breakdance de peste 20 de ani și a făcut spectacole nu doar în România şi Ungaria, ci și în multe alte țări. Spectacolele lor combină elemente acrobatice spectaculoase cu dans și umor. Scopul lor este de a aduce bucurie oamenilor de toate vârstele, distrând tineri și bătrâni.
Artistul local Szávuly Balázs Szilveszter, un tânăr crescut într-o casă de copii, a fost supranumit „talent înnăscut” în 2022, când – la doar 14 ani – a reușit să se impună la X Factor cu o interpretare la chitară cu o singură coardă a unei piese Carson Coma.
Și, nu în ultimul rând, va cânta trupa Spontán Zenekar. Fără ansamblul de muzicieni de stradă din Sfântu Gheorghe, în ultimii zece ani, în reşedinţa județului Covasna nu s-a mai organizat niciun eveniment decent al muzicienilor de stradă, iar muzica lor, creatoare de atmosferă și solicitantă, poate fi auzită şi aplaudată și în acest an.