Miercuri, 8 noiembrie, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe a fost gazda unul eveniment special la care au participat reprezentanții muzeelor din județele Sibiu și Brașov, reprezentantul ADR Centru, precum și reprezentanții instituțiilor publice și culturale din județ. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a le oferi acestor invitați selectați oportunitatea de a explora și de a aprecia transformările și îmbunătățirile aduse Muzeului Național Secuiesc.
Evenimentul a fost marcat de discursuri inspiraționale, în care s-a subliniat importanța conservării și promovării patrimoniului cultural, precum și contribuția semnificativă a secuilor la bogatul mozaic cultural al României.
„Muzeul Național Secuiesc nu este doar un loc, pur și simplu, în care sunt găzduite niște exponate tăcute și reci. Acest muzeu este o comoară vie a identității noastre culturale. El înseamnă memorie, înseamnă conexiune cu trecutul nostru, cu istoria noastră și cu moștenirea secuilor. Este spațiul sacru în care se păstrează și se expune arta, cultura și istoria noastră într-un mod captivant și inspirațional și în care cei mai tineri pot învăța despre cine le sunt predecesorii. Este un punct de referință al identității noastre, care strălucește în inimile și în conștiința noastră. Importanța acestui muzeu nu se rezumă însă numai la comunitatea locală sau regională. Dimpotrivă, el este semnificativ pentru întreaga Românie întrucât oferă o fereastră către patrimoniul cultural secuiesc. Cu o istorie bogată și colecții de neprețuit, muzeul contribuie la înțelegerea și aprecierea diversității culturale din România”, a punctat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, prezent la eveniment.
O altă prezență importantă la eveniment a fost cea a domnului Simion Crețu, directorul general al ADR Centru, care a subliniat la rândul său importanța acestui proiect pentru comunitatea noastră și pentru întreaga regiune.
„Pentru mine este o onoare să particip la un astfel de eveniment. Noi avem foarte multe contracte, dar sunt lucruri, să zicem, cu o importanță mai mare. Acesta este un lucru mai aparte pentru că are o valoare socială mult mai mare decât alte proiecte și mă bucur că sunt prezent aici. (…) Acest proiect este un proiect care își propune reabilitarea, modernizarea și punerea în valoare a unui obiect de patrimoniu deosebit. Valoarea culturală și istorică a unui asemenea obiectiv depășește interesul regional și național. (…) Acest proiect a fost depus de Consiliul Județean Covasna și este un proiect care s-a implementat destul de bine, datorită preocupării, care a existat atât la nivel tehnic din partea domnului director și al angajaților, cât și la nivel de implementare, care a fost asigurată de Consiliul Județean”, a precizat între altele Simion Crețu, directorul general al ADR Centru.
„Până acum s-a restaurat infrastructura. Acum e rolul nostru să umplem cu conținut, cu conținut frumos de secolul XXI. Este o imensă bucurie pentru noi să avem certitudinea că, de azi înainte, ne vom desfășura activitatea într-un spațiu modern și mult mai larg. Putem considera că muzeul nostru este azi o instituție care se ridică la standarde europene, ceea ce ne face foarte mândri. Acest proiect nu putea fi realizat fără susținere din partea ADR Centru și din partea Consiliului Județean Covasna să nu aibă inițiativa de a accede la aceste fonduri esențiale pentru modernizarea muzeului nostru. Munca ce s-a făcut în acești ani putea fi realizată doar în 25 de ani. deci, într-un timp relativ scurt, s-a realizat această lucrare extraordinară”, a precizat Vargha Mihály, directorul Muzeului Național Secuiesc, în calitate de beneficiar al lucrărilor și gazdă a evenimentului.
După momentul de deschidere, participanții au luat parte la un tur ghidat al muzeului, unde am putut admira rezultatele muncii depuse de echipele implicate în lucrările de modernizare și reabilitare a Muzeului Național Secuiesc.
Sperăm că Muzeul Național Secuiesc va deveni un loc de întâlnire și de cunoaștere pentru toți cei interesați de istorie, artă și cultură. Acest eveniment reprezintă un motiv de bucurie pentru întreaga comunitate și ne încurajează să ne implicăm activ și în continuare în conservarea și promovarea patrimoniului nostru cultural.