Acasă Social Modificarea legislației privind abandonul de familie după decizia CCR nr. 221/2023

Modificarea legislației privind abandonul de familie după decizia CCR nr. 221/2023

Prin decizia CCR nr. 221/2023 s-a constatat că infracțiunea de abandon de familie e neconstituțională dacă se aplică numai situațiilor în care obligația de plată a pensiei de întreținere pentru copiii proveniți din căsătorie este stabilită prin hotărârea judecătorească de desfacere a căsătoriei, excluzând situația obligației stabilite pe calea divorțului amiabil încheiat la notar.

Parlamentul a pus în acord conținutul infracțiunii prevăzute de art. 378, abandonul de familie, cu motivarea Curții Constituționale, completând infracțiunea de abandon de familie și cu situația în care neplata pensiei de întreținere, cu rea credință, se produce în urma divorțului amiabil realizat la notar.

După intrarea în vigoare a modificării legislative neplata cu rea credință timp de 3 luni, de către părintele obligat a pensiei de întreținere pentru copilul provenit din căsătorie, indiferent dacă obligația a fost stabilită prin hotărâre judecătorească sau amiabil, în fața notarului public, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.