Acasă Social Mircea Geoană: „România este una dintre cele mai sigure țări din Europa”(VIDEO)

Mircea Geoană: „România este una dintre cele mai sigure țări din Europa”(VIDEO)

Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, a oferit în exclusivitate un interviu în cadrul emisiunii „Oameni faini la Brașov”, o creație marca Transilvania365.

Într-o perioadă ca aceasta, în care România se află la granița mai multor conflicte externe, răspunsurile Secretarului NATO, Mircea Geoană, au venit, parcă, să liniștească nervozitatea generală existentă în spațiul românesc. De asemenea, acesta a ținut să menționeze că, după părerea sa, România este una dintre cele mai sigure țări din spațiul european.

„Vreau ca românii să știe că sunt pe mâini bune, suntem siguri. Văd un pic de nervozitate, care e legitimă, dar încă o dată vreau să vă spun că robustețea modului în care ne apărăm aliații, inclusiv România, este solid și nu avem riscuri de securitate directă pentru români.”

Nu avem riscuri de securitate externă la adresa României. România este cea mai sigură țară, cred eu, din Europa.(…) Deci cred că România – cu multe lucruri care nu merg bine în țara noastră, dar din punct de vedere al securității externe și al liniștii internă, din punct de vedere ordine publică –  stă destul de bine. Cred că suntem printre cele mai sigure țări din Europa, astăzi.”, a completat Mircea Geoană.

Întrebat despre prevederile controversatului „Articolul 5”, Secretarul General Adjunct al NATO a răspuns:

Articolul 5 este cel mai sacrosant legământ și jurământ pe care îl au națiuni diferite una față de cealaltă. Într-adevăr, atunci când unul dintre noi este atacat, toți ceilalți avem obligația, prin Tratatul de la Washington, Tratatul NATO, să sărim în apărarea celuilalt. Acest lucru îl facem, în primul rând, prin o nouă generație de planuri de apărare. Am pregătit și punem în practică cel mai ambițios plan de apărare a teritoriului aliat din ultimii 40 de ani”.

„Vreau să spun că românii și româncele sunt extrem de apreciați la noi, la NATO. România este o țară foarte respectată și influentă în NATO.”, a adăugat favoritul românilor pentru alegerile prezidențiale.

În cadrul interviului Mircea Geoană a vorbit și despre necesitatea de dezvoltare a statului, fiind încrezător în puterile și capacitățile românilor:  „Când vin momente de mare transformare, românii și înaintașii noștri, au știut să nu rateze un astfel de moment. Suntem mai importanți strategic decât oricând altcândva. Haideți să folosim asta pentru a fi și mai dezvoltați economic, mai prosperi. Poate așa mai vin și cei din diaspora înapoi acasă că tare bine ar fi să mai creăm condiții de educație, sănătate și infrastructuri ca să aleagă să-și crească copiii sau să-și îngrijească bătrânii acasă, nu jucând în deplasare.”

 

Pentru a urmări în continuare interviul și pentru a afla ce a avut de declarat Mircea Geoană cu privire la situația economică actuală a României, dar și despre potențialului economic al județului Brașov, poți intra aici.

 

YouTube video